TV Trwam bez cyfrowej koncesji

(19)
Ojciec Tadeusz Rydzyk przedstawia się jako ofiara III RP. Najpierw w związku z geotermią, na którą państwo nie chciało dać kasy redemptoryście. Teraz w związku z odmową wydania TV Trwam koncesji na przyszłościowej multipleksowej platformie cyfrowej.
  • 2012-01-18 11:49 | al

koncesja dla TV Trwam

W moim kosciele w niedziele zbierano podpisy protestujacych przeciwko odebraniu koncesji; w ogloszeniach na mszy powiadomiono o tym argumentujac, ze jest to tv, ktora ogladaja ludzie samotni lub chorzy niemogacy isc na msze do kosciola. Wszystkie inne sprawy kosciol pomija.
  • 2012-01-18 11:53 | Vera

Pan Szostkiewicz

Mało mnie interesuje TV Trwam. Przy nie nie trwam.
    Natomiast problemem jest dla mnie Pan i Fundacja Helsińska. Instytucja to zabiera głos w sprawie, w której może ma, może niema racji. Ma tu inne zdanie niż Pan. I może Pan to napisać. Istnieje wiele instytucji i osób, które lubię, a które na jakiś temat mają inne zdanie niż ja. Ale Pan zaczyna w bardzo wulgarny i insynuacyjny sposób oceniać Fundację Helsińską? Podważa Pan natychmiast uczciwość tej organizacji. Takie typowo polskie: A bo za Mieszka I to byliście za Niemcami. I natychmiast podskórna insynuacja. Znaczy, że jesteście bandyci. Wstyd.
    To, co Pan napisał, to właśnie TV Trwam w Polityce. Obrzydzenie bierze.
  • 2012-01-18 12:53 | Hamilton

Re:TV Trwam bez cyfrowej koncesji

Vera(O), jedyne zdanie na temat Fundacji Helsinskiej w powyzszym felietonie to ..."Ujęli się za nim także – o zgrozo! – działacze Helsińskiej Fundacji Praw Człowieka, choć to przecież w percepcji prawicowej fundamentaliści lewicowej poprawności politycznej"... czyli ironiczny "prztyczek" pod adresem talibskich prawicowcow ktorzy itd. Gdzie tu wulgarne i insynuacyjne ocenianie FH? A przywolanie Mieszka i Niemcow to juz zupelna paranoja.
    Przy lekturze takich bredni jak te ktore tu zamiescilas nie czuje sie obrzydzenia, raczej wspolczucie i zazenowanie

Więcej pod adresem http://www.polityka.pl/kraj/opinie/1523531,1,tv-trwam-bez-cyfrowej-koncesji.read#ixzz1joFIqtw2,
  • 2012-01-18 17:18 | Vera

Hamiltońciu

Różnimy się tym, że ja piszę na temat. Może dobrze, może błędnie, ale na temat.
    Natomiast twoje insynuację odnoszą się do mojej osoby.
    No cóż: albo się ma kulturę osobistą albo nie.
  • 2012-01-19 18:48 | babcia

Niemcy zachodzą w głowę jak to możliwe: Pater Rydzyk, Radio Maryja und der Antisemitismus

http://www.welt.de/politik/ausland/article5175327/Pater-Rydzyk-Radio-Maryja-und-der-Antisemitismus.html

• 2012-01-18 18:01 | Vera

Pan Szostkiewicz

Napisałam celowo ostro, ale mam nadzieję, że Pan rozumie to, czego kompletnie nie pojął Hamilton. Powinnam też napisać, że nie chodzi tylko o Organizację Helsińską. Chodzi mi o tę wulgarną manierę krytyki za to, czego ktoś nie zrobił, a nie za to, co zrobił. Nie wolno pisać o czymś nielubianym dlatego, że się nie napisało o czymś dla autora wygodnym. No i natychmiast te insynuacje: Ty zły PiSie, nie broniłeś naszych, a teraz bronisz swoich. Jak tak można? I oczywiście zaraz przykłady historyczne, czego mój krytykant też nie zrozumiał.

Muszę niestety napisać, że nie zgadzam się z Panem co do meritum sprawy. Pańskie stanowisko to modny dzisiaj w Polsce liberalizm zamordystyczny: Wszystko wolno, co ja lubię. A jak, nie to szukam haka, zwanego prawem (bom liberał).
    Bo może to nie TV Trwam jest zła tylko prawo, które rządzi kanałami. Po co te zezwolenia wydumane przepisy o jakichś dziwacznych w Polsce "nadawcach społecznych". Chyba tylko po to, żeby łatwiej było donosić, skarżyć i wyć o "łamaniu prawa" i lewa. Może zamiast się pieniaczyć lepiej by było zlikwidować przywileje takich nadawców. Dlaczego owo prawo jest skonstruowane tak, żeby napuszczać strony na siebie a nie regulować? Czy nie można wprowadzić standardowego kanału społecznego (może 2), na których każdy może nadawać przez 1 godzinę na tydzień lub w czasie zależnym od liczby odbiorców. I zlikwidować całe te procedury przyznawania kanałów, których niedługo będzie aż za dużo.
    Bo może żyje w Polsce parę osób, którzy potrzebują TV Trwam do szczęścia. Dlaczego mają być tego pozbawieni z powodu prawnego zamordyzmu. Czy nie byłoby pięknie i bez awantur, gdyby TV Trwam nadawało przez 4 dni w tygodniu, a potem przez 3... Myślę, że tym się różni demokracja od liberalnego zamordyzmu.

P.S. Bardzo Pana podziwiam za poprzedni blog w sprawie Timoszenko i Aung San. Podziwiam te kobiety i doceniam podobnie jak Pan. Niestety, egoistyczny i zawistno-kołtuński ton komentarzy uniemożliwił zabranie głosu. Nawet Kartka trochę palnął.
  • 2012-01-20 01:47 | camel

@vera: "Po co te zezwolenia wydumane przepisy o jakichś dziwacznych w Polsce "nadawcach społecznych". Chyba tylko po to, żeby łatwiej było donosić, skarżyć i wyć (...)"

Och nieeee, zacznij proszę myśleć. Z jednej strony państwo chciało pieniędzy od nadawców TV, z drugiej strony chciało dać dostęp za darmo kościołowi. No i wykręcono takiego gniota.

> "Może zamiast się pieniaczyć lepiej by było zlikwidować przywileje takich nadawców. "

O święta naiwności! Chcesz coś kościołowi ODEBRAĆ, żeby ograniczyć PIENIACZENIE?

> "Bo może żyje w Polsce parę osób, którzy potrzebują TV Trwam do szczęścia. Dlaczego mają być tego pozbawieni z powodu prawnego zamordyzmu."

Rydzyk może zacząć płacić normalnie, jak wszyscy i nikt mu zabraniać nie będzie. Chce na krzywy ryj, za darmochę? No pasaran.

> "Czy nie byłoby pięknie i bez awantur, gdyby TV Trwam nadawało przez 4 dni w tygodniu, a potem (...) Myślę, że tym się różni demokracja od liberalnego zamordyzmu. "

Tak, demokracja różni się tym od innych ustrojów, że tutaj właśnie ma swą słabość i religianci ją eksploatują, powołując się na wartości demokratyczne dla swojej ochrony, robią wszystko, by demokrację zniszczyć. Tak jest wszędzie tam, gdzie stoją kościoły czy meczety a wokół panuje demokracja. Też uważam, że demokracja musi wypracować techniki radzienia sobie z takimi rydzykami w ramach swojego ustroju. Może uczciwe referendum a potem natychmiastowe wykonanie wyroku bez odwołania? Co będzie dostatecznie humanitarne? Wygnanie do strefy Gazy czy zwykły stos? Wiesz, nie popieram stosów, ale pewnie im będzie milej, w końcu to ich tradycja.
  • 2012-01-18 12:19 | bolec

Rydzyk i jego "imperium" to kwintesencja polskiej patologii. Sam fakt, że ten osobnik jest jeszcze na wolności tłumaczy dlaczego u tak wielu Polaków ciągle się słyszy o kompletnym braku szacunku do 3RP. Jak to było w ogóle możliwe, że jakiś zakonnik stworzył taki interes medialny?

Przypomnę, że zaczęło się od tego, że Rydzyk nie powrócił do Polski po wycieczce (zwanej dla dowcipu pielgrzymką) do Rzymu i zatrudnił się w bawarskiej rozgłośni Radio Maria. Później nastąpiły najróżniejsze wydarzenia, które wtapiają się tak dobrze w genezę tego groteskowego i bezsilnego państwa. Przedziwny "zakup" sprzętu potrzebnego do rozgłośni radiowej, wydanie koncesji, publiczne "zbiórki" pieniędzy ... historia tej rozgłośni może służyć jako jeden z najlepszych przykładów patologii społecznej. A wszystko na chwałę boską!

• 2012-01-18 14:00 | toefl

Poczekamy na

wyrok sądu
  • 2012-01-18 20:38 | Darcy25

Jeśli oczywiście Ojciec Dyrektor pójdzie do sądu.
  • 2012-01-18 14:04 | zmęczony Polską

jak na te tematy tylko trochę pomyślę, to od razu dostaje palpitacji serca.
  • 2012-01-18 17:29 | Realista

Rozumiem że będąc w Solidarności, Pan Szostkiewicz walczył między innymi o wolność wypowiedzi? Po latach, wolność wypowiedzi, z całymi jej konsekwencjami, już się Panu nie podoba? Wszystkie zwierzęta są równe, pod warunkiem że chrumkają jak my? Nie uważa Pan, że nieco to obłudne?

Nie przepadam za Rydzykiem i jego "dokonaniami", ale on i jego gromadka ma takie samo prawo do głoszenia swoich idei jak inni obywatele tego państwa, a jakiekolwiek próby kneblowania (nie ważne w imię czego!) raczej zaszkodzą polskiej demokracji, niż będą jej sprzyjać...
  • 2012-01-18 21:32 | HuzarTbg

TVTrwam ogląda zaledwie 4% Polaków!

Po co nam coś co jest bardzo nieopłacalne i miesza ludiom czasami w głowach?
    Teraz kościół za bardzo miesza się do polityki i to bardzo zraża ludzi do wiary..Programy religijne owszem są przydatne..lecz moim zdaniem jeśli oglądają go tylko chorzy którzy nie mogą iść na mszę..to ja zapytam może ksiądz nowym samochodem pojedzie do chorego..?
  • 2012-01-21 09:57 | Madzica11

Jak cię tak serce boli to sprezentuj mu konia, zawsze będzie taniej...
  • 2012-01-19 12:19 | Copernicus

Szanowny Pan Redaktor przez delikatność nie dodał, Tadeusz Rydzyk jest praktycznie ponad wszystkimi prawami Rzeczpospolitej. Nikt nie kontroluje jego działalności finansowej. Działa praktycznie już nie w szarej, ale w czarnej strefie. Lekceważy prawo, instytucje i urzędy państwowe. Był u mnie parę dni temu pan zbierający podpisy na liście poparcia dla przyznania koncesji. Nie zrozumiał mojej odmowy motywowanej niechęcią do instytucji opluwającej mnie nieustannie.
  • 2012-01-21 09:53 | Madzica11

Nie ma demokracji bez dostępu do mediów wszystkich opcji,które występują w Społeczeństwie.Wracamy do PRL,wtedy Katolicy,którzy są większościa Społeczeństwa nie mieli praw w ramach systemu,dziś sytuacja zaczyna się powtarzać...
    Nie jest tajemnicą że "Rada Radiofonii i Telewizji w obecnym kształcie jest wyjątkowo partyjna i reprezentuje w zasadzie interesy jednej opcji".
    A tak w ogóle gdyby większość Emerytów głosowała na PO,oddawano by im hołdy w naszych polskich mediach przedstawiając ich jako Bliskich Naszym Sercom Seniorów.Dzisiaj kiedy realia wyglądają inaczej są tylko "moherami","watahą, którą należy zarzynać" tylko dlatego, że w przeciwieństwie do innych odważnie potrafią przeciwstawiać się reżimowi Tuska...WSTYD-nie mohery...
  • 2012-01-21 12:57 | Paweł

Słucham Radia Maryja czy też nie. Oglądam TV Trwam lub nie. To nie jest istotne. Fajnie jest to, że każdy może się w tej sprawie wypowiedzieć. Bardzo chcemy by nikt nie ograniczał naszego prawa do wolności słowa, a jednocześnie robimy wszystko by tej wolności słowa pozbawić tych, którzy mają inny światopogląd niż my. Czego się boimy? Tego, że może się okazać, że ten ktoś a nie my, ma rację?
    A poza tym. Dziś wiele osób słucha RM (ogląda TV Trwam) i nie korzysta z innych stacji ponieważ nie nadają na tym samym paśmie, a wszystkich obowiązuje abonament radiowo telewizyjny. Tu nie Kościół ale państwo chce zarobić na tych osobach, bo muszą płacić za coś z czego nie korzystają (podobnie jak osoby korzystające z innych platform TV cyfrowych).
    Mówienie, że Kościół do wszystkiego się miesza jest prawdą i tak powinno być. Kościół to ludzie ochrzczeni. To ty i ja. A ja uważam, że mam prawo ingerować w życie publiczne, polityczne itd.
    Osobiście uważam, że każdy ma prawo by w wolności wyrażać siebie, swoje poglądy i O. Tadeusz też to prawo ma.
    Ja odbieram wiele kanałów TV, których nie oglądam bo ich treść mi nie odpowiada, ale to nie znaczy, że ktoś inny z nich nie korzysta. Jeśli one komuś służą niech będą. Tak samo TV Trwam. Skoro ktoś ją ogląda to czemu nie może jej nadawać?
    Demokracja zakłada wolność obywateli, ale trzeba nam pamiętać, że wolność to nie samowola. Granicą naszej wolności jest wolność drugiego człowieka, której nie można nam złamać np. nie mogę iść do sklepu i ukraść sobie batonika chociaż tego bardzo chcę, bo właściciel tego nie chce.
  • 2012-01-24 20:30 | Katolik kościoła powszechnego

Paweł, mylisz się. Gdyby kościół miał coś do powiedzenia, to wolości nie byłoby. Kościół nie jest wynalazcą wolności, ludzie wywalczyli wolość również tą od kościoła. Liberté, égalité, fraternité nie obwiązuje w kościele, czy sobie przypominasz, kiedy ostatni raz wybierałeś księdza twojej parafii, biskupa twojej diecezji albo papieża? Hierarchia kościoła to nadal Rzymski struktury z 4 wieku naszej ery. Te parę zmian, które przeprowadzili, to zawieszenie lamety na choince, nic więcej.

Kościół ingeruje mocniej w życie każdego człowieka, niż robiła to komuna. Komuniści nie sprawdzali, kto z kim ma stosunek płciowy, kto bierze jakie środki antykoncepcyjne i aborcja była możliwa. Adam Szostkiewicz ma rację mówiąc, że media Rydzyka wykluczają tą część narodu, która odrzuca polityczne ambicje przedstawiane na TV Trwam i w radiu Maryja.

Wolność słowa nie jest zagrożona. Kościół był właścicielem telewizji PULS i sprzedał udziały Murdochówi, kościół miał pełny udział w rozgłośni Radio Plus i też nie potrafił sobie poradzić. Kościół ma w niektórych regionach nawet trzy fale radiowe (Maryja, diecezjalne i Plus). Kościół wydaje gazety i czasopisma, co robił też za komuny. A TV Trwam jest już dostępne we wszystkich sieciach kablowych i przez satelitę. Telewizja naziemna dociera tylko do 25% gospodarstw domowych, czyli 75% gospodarstw domowych jest już dzisiaj w zasięgu TV Trwam. Nie widzę zagrożenia dla wolności słowa.

Wręcz na odwrót, tolerancja dla osób nienależących do kościoła i miejących inne poglądy maleje w śród osób wierzących. Już raz w historii powojennej Polski wypędzono żydów z kraju w roku 1968. Młodzież już nie może wytrzymać i ucieka masowo za chlebem, ale też za wolnością.

Wiele osób ogląda TV Trwam szukając winnych za własne nie dolegliwości i znajduje je w rządzie. Ktoś na nich krzywo spojrzy albo pada deszcz, winny jest Tusk. TV Trwam to potwierdza. Jednej rzeczy nie rozumiem: Ci ludzie przeważnie są przeciwko Niemcom, ale są podatni na manipulację używane przez Hitlera i Göbelsa. Dlaczego 67 lat po II wojnie światowej Polacy nie nauczyli się nic z niej, nie mogę pojąc. Inaczej nie byli by podatni na taką prostacką propagandę, którą używa o Rydzyk i jego koledzy.
  • 2012-01-31 04:10 | Marcin

@ Katolik kosciola powszechnego
    "Paweł, mylisz się. Gdyby kościół miał coś do powiedzenia, to wolości nie byłoby. Kościół nie jest wynalazcą wolności, ludzie wywalczyli wolość również tą od kościoła. Liberté, égalité, fraternité nie obwiązuje w kościele, czy sobie przypominasz, kiedy ostatni raz wybierałeś księdza twojej parafii, biskupa twojej diecezji albo papieża"
    Czlowieku co ty bredzisz? Dlaczego w sposob bezczelny podszywasz sie pod Katolikow?
    Zaczne od tego ze przynaleznosc do spolecznosci KK nie jest zadnym obowiazkiem. Skoro nie akceptujesz tego ze w KK nie wybiera sie papieza oraz innych osob duchownych znaczy ze z KK po prostu nie masz i nigdy nie miales nic wspolengo. Najwiecej do powiedzenia o religii maja ci ktorzy sa ateistami. Dlaczego nie napiszesz ze jestes wojujacym ateista?
    Polacy sa w znakomitej wiekszosci Katolikami dlatego z politowaniem patrzymy na was ktorzy chcecie swoim krzykiem na wszystkich mozliwych forach pokazac ze jest was duzo. Niestety jest was tylko promile i chocbyscie nie wiem co robili nie zakrzyczycie wiekszosci. I jeszcze to ze "tolerancja wsrod osob wierzacych maleje". Tak ona maleje gdy wojujacy ateizm posluguje sie chwytami ponizej pasa. Chodzicie do naszych kosciolow i sluchacie kazania po czym przekrecacie ich tresc wmawiajac tym ktorzy wierza w media, ze KK jest zlem. Zlem jestescie niestety wy ktorzy macicie w wolnym kraju bo ateistyczna doktryna ktora kiedys obowiazywala w Polsce juz nie ma prawa do monopolu na swiatopoglad.

Ta strona do poprawnego działania wymaga włączenia mechanizmu "ciasteczek" w przeglądarce.

Powrót na stronę główną