Czy nowoczesne technologie zawojują świat w 2012 r.?

(9)
Co będzie się działo w świecie komputerów, oprogramowania, urządzeń mobilnych i sieci, czyli w jednej z najbardziej dynamicznych branż gospodarki?
  • 2012-01-19 12:24 | Gostek P.

Facebook ukradł

Jak to, "Facebook ukradł nam prywatność i wolny czas"???
    Bo zostaliśmy zmuszeni pod groźbą obicia mordy do wpisania do profilu najintymniejszych, debilnych szczegółów o nas i naszych upodobaniach?
    Bo za plecami każdego z Fejsowiczów stoi klon Marka Zuckerberga z pistoletem w łapie i każe nam siedzieć na Fejsie???
    Pleeeeeeeeease.
    Nie mam Fejsa i mieć go nie będę. Jeśli znajomi nie mogą się ze mną skontaktować w inny sposób, to ich problem, nie mój.
  • 2012-01-19 13:48 | korpo-patologia

Re:Czy nowoczesne technologie zawojują świat w 2012 r.?

to co nazywamy zarządzaniem, w ogromnej mierze polega na utrudnianiu ludziom pracy. Ograniczaniem ich potencjału, możliwości i kreatywności poprzez tworzenie coraz większej liczby przepisów, norm i zasad powodujących coraz większą niechęć do jakiejkolwiek pracy.
  • 2012-01-19 22:49 | GLS

Polityko!!! Co się dzieje? Co raz więcej czytam artykułów pisanych przez gimnazjalistów na kolanie, 5 minut przed lekcją. Myślę że czas już zrozumieć że Wasi czytelnicy znają języki obce, mają zainteresowania i nie łatwo jest im wciskać kit.

"Microsoft, producenta Windows (której udział w rynku systemów operacyjnych spada, zbliżając się do progu 50 proc.)"
    Jakieś dane na poparcie tego niezwykłego odkrycia? W Grudniu 2011 W miało 84.85%, a w urządzeniach mobilnych 2%.

"Windows oznaczonego cyfrą 8, przeznaczonego głównie dla urządzeń mobilnych z ekranem dotykowym"

Bzdura! W8 jest zaprojektowane GŁÓWNIE na "normalne" komputery, będzie również wersja na urządzenia mobilne. Nawiasem mówiąc to odważna próba MS, równie "odważna" jak ich genialny Zune, który miał zabić iPoda.

"...tzw. drukarek 3D (służących do wycinania z bryły np. metalu, plastiku czy drewna przedmiotów o dowolnych kształtach)"

Kolejne odkrycie! Drukarki 3D (3D printers) nie wycinają z brył - do tego są maszyny CNC. Drukarki 3D produkują prototypy z wosku, żywic, plastików...

Drogi panie, ja wiem że Polityka to nie wydawnictwo technologiczne ale proszę nie zakładać że pana czytelnicy to kompletni idioci.
  • 2012-01-21 13:52 | Andrzej Falicz

Przepisany artykul

GLS,

Te kwiatki, o ktorych piszesz biora sie z nieudolnego tlumaczenia.
    Chyba nie posadzasz naszych dziennikarzy o samodzielne pisanie...

Bardzo podobny artykul jest w specjalnym wydaniu "The Economist".
    Zeby nie bylo tak na swiatlach nasz fachowiec/dziennikarz bierze dwa artykuly (oczywiscie z internetu) troche pomiesza i leci do kasy Polityki po szmal.
    Ani slowa o zrodlach itd.

To normalna praktyka w "epoce internetu" kompilacja bez nadmiernego uzywania mozgu - ucza ich tego teraz od podstawowki.
  • 2012-01-22 10:09 | GLS

To i śmieszne i straszne.
    Z daleka wydawało mi się że Polityka to najlepsze polskie pismo jakie mogę dosięgnąć przez internet.
    Ostatnio jest zalew bzdurnych lub agresywnych artykułów, bez podania źródeł, niezależności piszącego itp itd.
    Może jestem zbyt przyzwyczajony do mediów które siebie i ich widzów/czytelników traktują poważnie, ale odbieram Politykę jako bardzo nieprofesjonalną.
    Próbowałem znaleźć "kod postępowania" lub coś podobnego... nie ma. Czyli że albo nie mają albo im nie zależy i mogą pisać bzdety.
  • 2012-01-21 06:31 | Ludzieksiazkipisza

Czytanie elektronicznych ksiazek to wiesci z wczoraj.

Artykul zupelnie nie wspomina rewolucji w wydawaniu podrecznikow
    i kolejnego poteznego aspektu - wydawania wlasnych ksiazek.
    Patrz eBookAuthor przepieknie dopracowany przez kogo ? oczywiscie Apple.

Niezwykle zupelnie mozliwosci rysuja sie przed nami.
    Razem z darmowymi wykladami z najlepszych uczelni
    swiata dojda interakywne podreczniki szkolne. Koniec
    z tekstami nie popartymi trojwymiarowym ilustracjami.
    Dzieci nawet te, do ktorych trudniej jest dotrzec beda chcialy sie uczyc.

Ciekawe jak polscy wydawcy sledza technologie i na ile sa gotowi
    dostarczyc pierwsze wydania elektronicznych podrecznikow.

• 2012-01-21 11:31 | karol

a niech ktoś wskaże 10 realnych "nowych technologii"!!

Z tej całej ilości badziewia przedstawiane jako "nowe technologię" nie ma niczego co byłoby nowe, przełomowe, etc. Same wtórności ale lansowane tylko jako "nowości" żeby sprzedać.
  • 2012-01-21 17:52 | Johan

Technologie nie zastąpią inteligencji i myśli człowieka. Liczy się treść. Co jak rozumiem, również w przypadku tego artykuliku zawiodło, zawiodło myślenie i chyba brak myśli własnych i inteligencja redaktora, który z miksu pracy innych stworzył ( join the 'make ' club )potworka i raczy nim czytelnika. Czy to tak ma wyglądać wartość dodana od nowych technologii? w wydaniu w Polsce ? Jeśli tak, to stawiam hipotezę, że nawet zieleniaki u nas będą należeć do Chińczyków. A w ogóle, to pogoń za nowinkami z nowej technologii ma dużo wspólnego z chęcią posiadania towarów luksusowych - trzeba je mieć żeby pokazać, że należy się do innego, 'lepszego ' świata, do wybranej społeczności. Nie da się niestety kupić własnego myślenia, a to jest fundamentem cywilizacji i rozwoju. Życzę głębszych myśli i zachęcam do własnych poglądów.
  • 2012-01-21 20:39 | mickor

To drugi tekst red. Stasiaka, który dziś przeczytałem i jeśli o rynkach i podatkach transakcyjnych wie tyle, co o technologii... to może niech pisze o Dodzie ? Przy okazji - warunkiem koniecznym powodzenia dla wszystkich innowacji jest ukręcenie łba ustawy ACTA, która jest próbą dokoniania morderstwa na internecie. Na przykład uniemożliwi redaktorom takim jak Stasiak "pracę ze źródłami"... Dlaczego Polityka milczy na temat ACTA ?

Ta strona do poprawnego działania wymaga włączenia mechanizmu "ciasteczek" w przeglądarce.

Powrót na stronę główną