„Rzeź” Polańskiego, czyli słodka zemsta

(11)
„Rzeź” Romana Polańskiego to słodka zemsta reżysera na amerykańskich „sprawiedliwych”, którzy wydając wyroki uważają się za bardziej moralnych od reszty. Prztyczek pod adresem wszystkich, którzy go osądzali i potępiali w czambuł, sami mając wiele za uszami.
  • 2012-01-20 13:46 | zaraz

Pytanie

Chcę przeczytać ten artykuł, ale nie wiem czy Pan Wróblewski zdradził ostatnia scenę (do takich rzeczy ma tendencję).
  • 2012-01-20 16:20 | greg

Re:„Rzeź” Polańskiego, czyli słodka zemsta

Zdradził. Jednak to nie jest film, którego akcja rozwijałaby się do jakiegoś punktu kulminacyjnego i rozwiązania. Strata nie jest więc duża :)
  • 2012-01-23 23:16 | Dorota Petruszka

Zdradził zakończenie (nie rozumiem po co; wprawdzie nie chodziło o to kto zabił, ale przyjemniej by się patrzyło nie znając zakończenia a priori), ale też oglądał po łebkach, jeśli dla niego 18-to letnia scotch single malt to jest 15-to letni rum. Film jest świetny, dowcipny i stanowi znakomity popis gry aktorskiej całej czwórki. Niestety nie dopatrzyłam się zemsty na całej Ameryce, przeżyć z getta i tym podobnych traum. Raczej myślę, że pan Polański się po prostu dobrze bawił pisząc ten scenariusz.
  • 2012-01-20 17:02 | Janusz

Chyba się wybiorę, zaciekawiło mnie, a czyjże to może być ten bóg mordu? Pewną koncepcję mam, opartą na obserwacji współczesnej rzeczywistości, gdzie usankcjonowany państwowo, militarny masowy mord stał się standardem, ale to byłby swoisty strzał w stopę p. Polańskiego, chociaż nie wątpię, że go na to stać, gdyż jako jeden z niewielu znaczących twórców zachował sporo niezależności osądu, co pokazał choćby swym świetnym Ghost Writerem, więc pójdę i sprawdzę, czy dobrze tego boga mordu ulokował.
  • 2012-01-20 17:13 | aga

Nie polecam nikomu tego filmu Wyszłam w połowie
  • 2012-01-20 18:10 | zyta2003

Mimo staran nie doszukalam sie w filmie ani glebi, ani slodkiej zemsty na narodzie amerykanskim. Takich sztuk teatralnych, a takze filmow jest mnostwo. O niedoskonalej kondycji ludzi - temat samograj. Tytul w obydwu jezykach przerosl forma tresc.
    Zale, ze po drugiej stronie oceanu film nieokazal sie wielki nieuzasadnione. Warto isc na film, azeby zobaczyc znanych aktorow.
  • 2012-01-21 10:45 | marin

A mnie się bardzo film podobał i stanowczo polecam. Pomijając już 'rzeź', czyli to jak prawdziwa natura człowieka może się różnić od jego samego (powierzchownego), to film jest fajny jako... komedia. Przynajmniej ja i reszta sali kinowej bawiła się świetnie.
    Wiadomo, film się różni od innych Polańskiego, ale dla niego samego i takiej obsady - absolutnie warto.
    Moim zdaniem, oczywiście.
  • 2012-01-21 08:59 | OUnguenty

Film dobry ale nie wybitny..Nie ma szans na zaden sukces w USA poniewaz amerykanski establishment pogrzebal Polanskiego juz za zycia..Poza tym film pokazuje arogancje, podwojna moralnosc i uwiad intelektualny tzw. amerykanskiej klasy sredniej...To nie jest to co Ameryka chce slyszec o sobie..Wprawdzie J.Foster i K.Winslet dostaly nominacje do Golden Globe ale nic z tego nie wyszlo..Ch.Waltz udzielil obszerny wywiad gdzie wprost rozplywa sie na temat rezysera ,dziwnym trafem puszczono to o pierwszej w nocy....Z niewiadomych powodow przesunieto premiere filmu z 12 grudnia na 12 stycznia..Poza tym film grany jest w bardzo newielu kinach;np. w 3 mil. Dallas sa to dwa male niszowe kina..Mam propozycje nie do odrzucenia do p.Polanskiego;niech nakreci film dokumentalny o USA...Tytul juz jest; "1984"......
  • 2012-01-23 23:58 | Rysiu

Filmy Polanskiego zawsze beda cieszyly sie ogladalnoscia. W Polsce do kina podchodzi sie emocjonalnie z kompleksami.
    Polska ze swoimi 40 mln ludzi praktycznie nic nie wnosi w rozwoj swiata. Ameryka to 6-7 razy wiecej ludzi, jednak trudno napisac aby Polska wnosila 1/7 tego co wnosza Amerykanie. Na sile szuka sie Polakow, ktorzy rozpoznawani sa na swiecie. Szkoda, ze gwalciciel Polanski cieszy sie bezkrytycznym poparciem w Polsce. Ostatnie filmy to hala pod publiczke.
  • 2012-01-24 14:36 | pik

Moze nie gwalciciel,bez przesadyzmu, ale przelecenie trzynastolatki przez bardzo dojrzalego faceta, nota bene notorycznego cpuna,nawet za jej zgoda, zmanipulowana przez wyrodna matke, to w mentalnosci przecietnego Amerykanina, jak zgwalcenie dziecka, w mojej zreszta tez. I nie widze tu zadnej zemsty na Ameryce,to ze natura ludzka jest niedoskonala,jak to raczy nam uswiadamiac p. Polanski, nie rozgrzesza ani jego, ani jemu podobnych, zmanierowanych, bez zadnych norm moralnych ludzi i nie zwalnia, na szczescie od odpowiedzialnosci karnej, tychze. Tu slawa nic nie znaczy, zgrzeszyles, bedziesz pokutowac. Nie wiem co chcial przekazac Polanski, chyba to ze wszyscy jestesmy grzeszni, wobec tego to usprawiedliwa i jego.
    Nie, nie wszyscy na szczescie i nic nie usprawiedliwa Polanskiego. Dziwne, ze Polanski nawet nie ma ani jednego wyprysku na sumieniu, wrecz przeciwnie,wystepuje w roli ofiary!
  • 2012-01-25 23:51 | Rysiu

@pik
    Moze nie gwalciciel,bez przesadyzmu, ale przelecenie trzynastolatki przez bardzo dojrzalego faceta, nota bene notorycznego cpuna,nawet za jej zgoda, zmanipulowana przez wyrodna matke, to w mentalnosci przecietnego Amerykanina, jak zgwalcenie dziecka, w mojej zreszta tez. - to byl obraz przedstawiony przez obroncow Polanskiego. Kiedys sam tez tak uwazalem az przeczytalem zapiski z rozprawy: http://www.thesmokinggun.com/documents/crime/roman-polanski-fugitive-director - nie musisz czytac calego tekstu,ale polecam od strony 26.
    Nie wiem co maja ludzie przeciw tej matce, ale "wyrodna" to chyba przesada. Jak sie dowiedziala o tym co Polanski zrobil jej corce, to zadzwonila na policje. Samantha Geimer pomimo slawy(sic) wybrala zycie poza kamerami, w cieniu.
    Bardzo rzadko slyszymy, szczegolnie w Polsce o tym co miala do powiedzenia prawdziwa ofiara. Nie wiem skad sie bierze to bezgraniczne poparcie dla pana Polanskiego w Polsce. Kto upowaznil pana Sikorskiego do stawiania w jego obronie podczas zatrzymania w Zurychu.
    Bardzo lubie Chinatown i Pianiste ale reszta to niewypaly. Wiem, ze zaraz ktos mi wypomni Dziecko Rosmary, ale oprucz swietnej muzyki Komedy jakos tego filmu nie bardzo trawilem.

Ta strona do poprawnego działania wymaga włączenia mechanizmu "ciasteczek" w przeglądarce.

Powrót na stronę główną