Wyszukaj na forum
Forum
Co napędza cenę oleju napędowego
(17)
Olej napędowy był zawsze tańszą alternatywą benzyny. To się jednak skończyło. Od stycznia sytuacja na rynku paliw nieodwołalnie ulega odwróceniu. Jak sobie poradzi z tym polska gospodarka?
-
Bo przez za-ropiałe lobby, które władowało na chama silniki na ropę and benzynę
mało kto już pamięta, że całkiem niedawno gnało się na parę i wlewało do silnika to co niektórzy lubią najbardziej -spirytus. -
Gdzieś może być 50% a gdzieś 12% podatków w cenie benzyny czy ropy
Jak ktoś kocha europejskie, 50% podatki, to ma takie ceny jak opisane w artykule. Na całe szczęście owe podatki zapewniają Polakom idealne drogi i całą komuniakacyjną infrastrukturę...już nie wspominając o opiece zdrowotnej czy edukacji...ja bym tam dowalił jeszcze drugie tyle podatków, to już wtedy będzie zupełny raj! -
A jednocześnie bojkot Iranu
Zadziwiające, że jednocześnie pod amerykańskim naciskiem Europa radośnie rezygnuje z ropy irańskiej, co ma chyba największy chwilowy wpływ na ceny. Iran Europie nie zagraża, stąd pytanie, czy ulegać amerykańskiej manii rządzenia światem. Przez amerykańsko-europejską głupotę i tak już Pakistan dorobił się broni atomowej, co jest wcale nie lepsze.
Druga sprawa: Wiadomo, że baryłka ropy sprzedawana w Rotterdamie jest przedtem 32 razy obracana na giełdzie w NY i za każdym razem cena jest wyższa. To samo z żywnością, co jest dzisiaj główną przyczyną głodu na świecie. Pytanie, jak długo cały świat ma jeszcze finansować amerykańskich spekulantów, którzy żyją jego kosztem i stać ich przez to na niskie podatki. Gdyby jeszcze wpływało to na dobrobyt całego społeczeństwa: Już dzisiaj 19% Amerykanów nie jest w stanie zarobić na chleb i nie dojada jak 200 lat temu. Bo pieniądze idą na wojsko, więzienia i policję. A teraz jeszcze główne marzenie: płać za wszystko, co czytasz i oglądasz.
P.S. USA to jeszcze nie Chiny i nie wszystko jest złe, ale czas się wyemancypować. Jedyna siła, która to może zrobić to EU, stąd te straszliwe ataki. -
Re:Co napędza cenę oleju napędowego
Wybacz kochana, ale jak zwykle nie zawodzisz. Twoje "analizy" przyczyn głodu na świecie czy te 19% (jak w podatku Belki) głodnych Amerykanów budzą jedynie mój śmiech. Ogarnij się, dziewczyno!
Amerykanie mają o wiele większy problem niż głód - otyłość wśród biedoty, która zajada się przetworzonym żarciem napakowanym modyfikowaną skrobią pochodzącą z kukurydzy. Powszechny jest też wstręt do wykształcenia wśród młodzieży oraz masowe ciąże u nastolatek. Na szczęście dla nich, ceny benzyny są dalej sporo poniżej $3 za galon (3,78 litra)!
-
Jest różnica między nami
Taka, że ja piszę tylko na temat, na którym się akurat znam. A Ty potrafisz tylko bluzgać. Bluzgaj dalej. Powodzenia. -
Turystyka paliwowa? Co za głupota. Jest to dorzynanie państw gdzie jest znaczna różnica w zarobkach. Unia dąży do wyrównania cen za jednostkę paliwa nie zważając na to że w Niemczech i nie tylko za godzinę pracy (najniższe wynagrodzenie)można kupić 5,1 litra oleju a u nas 1,2l. Dyktatura unijna owocuje zwiększaniem administracji i biurokracji oraz biedy. Rozdziałem dotacji unijnych zajmuje się prawie 12tys urzędników a jeszcze wnioskują o zwiększenie o730. Nie wspomnę o urzędnikach Unijnych, o ograniczeniach, nakazach i zakazach i sterowaniu poprzez dotacje. -
W ciągu ostatniego roku cena ropy na giełdzie wahała się w granicach 94-127$ natomiast koszt wydobycia kształtował się między 17-33$. Kto przejmował te 7%-80% różnicy ? Ilość więźniów jest relatywnie 3-4 razy większa niż w Polsce, na armię wydają więcej niż cały świat razem wzięty. Otyłość to też epidemia. A więc obie Panie macie racje.
-
Zapomniałeś o kosztach wydobycia, transportu, dystrybucji, marketingu i podatkach.
Kiedyś pewien wysoki ranga biurokrata z Eurokołchozu próbował skłonić jakiegoś szejka z Arabii Saudyjskiej aby rodzina królewska opuściła trochę ceny na ropę. Szejk po krótkim namyśle odpowiedział, że rodzina królewska rozważała już wcześniej dawanie Unii ropy za friko w zamian za połowę podatków uzyskiwanych ze sprzedaży paliw produkowanych z ich ropy.
Cóż, Eurokołchoz to była niewątpliwie dość tragiczna pomyłka XX wieku, ale na szczęście koniec tego niefortunnego i kosztownego eksperymentu jest już bliski. Amen! -
Errata: Zapomniałeś o kosztach wydobycia, transportu, dystrybucji, marketingu i podatkach.
Powinno być: Zapomniałeś o kosztach przetworzenia, transportu, dystrybucji, marketingu i podatkach. -
Zachlannosc rzadu, Prawie 70 % podatku idzie do kasy panstwowej, z ktorej czerpia bez zadnego zazenowania nasi politycy i trwonia na prawo i lewo. Czy to nie glupcy rzadza swiatem ? Kryzys, bo Iran nie dostarcza ropy, jednoczesnie naklada sie sankcje na sprzedaz ropy naftowej. Ale za tym kryja sie spekulatorzy, nie chcacy zadnej konkurencji a wiec ropy z Iranu. Pretekst sankcji ? Bomba nuklearna. Smieszne. Wokol wszystkie kraje maja bomby nuklearne : Izrael, Pakistan, Indie, nie mowiac o krajach Zachodnich. Wielka hypokryzja, a nasz rzad jest marionetka malpujaca wszystko co nakaza wlasnie pseudoprzyjaciele z Zachodu. -
Wszystko ma byc w unii wyrownane ?
To moze zaczniemy jezdzic po emerytury do Niemiec. nasze sa jakos nizsze. -
Amerykańskie ubóstwo
Tym, którzy wierzą w amerykańskie cuda polecam blog PRAWDZIWEGO Ekonomisty:
trystero.pl/archives/11713
na temat wskaźnika ubóstwa (Misery index 2012). Tabela pokazuje, że jeśli idzie u wskaźnik ubóstwa, USA leży ZA Chinami (50 i 51) miejsce). A sławne iPady produkują Chińczycy. Przemysł kosmiczny przejęli Rosjanie. W lotnictwie wygrywa Airbus. Nic dziwnego, że zostaje im tylko tuczenie hamburgerami.
P.S. Te świetne uniwersytety i firmy komputerowe to tylko drobny ułamek procenta ludności. I tanie paliwo tu nic nie zmieni, raczej wstrzymuje rozwój. -
NieVERYfikowalne majaczenia
2012-01-23 23:13 | Vera
"polecam blog PRAWDZIWEGO Ekonomisty:"
No jak już pani Vera poleca to można się posiusiać ze śmiechu.
"Misery index 2012. Tabela pokazuje, że jeśli idzie u wskaźnik ubóstwa, USA leży ZA Chinami (50 i 51) miejsce)"
I dlatego ten ponad 1% ludności Chin, czyli jakieś 130 mln ludzi to Amerykanie? Którzy pchali się tam już od ponad stu lat? Koleje wybudowali Chińczykom, złoto pod Pekinem wykopali i Bóg wie co jeszcze...Dlatego te ponad pół setki tysiąca amerykańskich sierot co roku adoptują zamożni Chińczycy? Jasne, nie mają co z tym wydobytym przez Amerykanów złotem zrobić? Minimalna pensja w Chinach jest wyższa od maksymalnej dla 99.9% populacji w USA? Dochód na osobę w Chinach, nawet PPP, kilkukrotnie wyższy od tego w US? Rocznie tysiące amerykańskich imigrantów tłoczą się w chińskich portach i na lotniskach? O Boże, gdzie ja postawiłem nocnik?!
"A sławne iPady produkują Chińczycy."
Czyli tak samo jak "sławne kartofle" u Szwaba wykopują Polacy? Kartofle, które zaprojektowali w instytutach Fraunhofera? Tu Szwabkę boli?
"Przemysł kosmiczny przejęli Rosjanie."
Hitlerowski? Oczywiscie, że tak! Ale tylko 50% personelu. Resztą podzielili się z Amerykanami. I bardzo słusznie, gdyż inaczej hitlerowskie rakiety wyprodukowane przez więźniów obozów koncentracyjnych a wystrzeliwywane spod Szczecina spadałyby nam wszystkim na głowy.
"W lotnictwie wygrywa Airbus."
W liczbie pęknięć na samolot - z pewnością!
"Nic dziwnego, że zostaje im tylko tuczenie hamburgerami."
Ano nic dziwnego. Ale dla rozrywki jeżdżą sobie na Oktoberfest pooglądać wywalone na wierzch gołe cycki Europejek i pożreć kiełbasek. Ileż można żreć te hamburgery? A część Europejczyków - ta nie dotknięta amnezją - będzie bardzo wdzięczna za ich bazy utrzymujące wszystko na swoim miejscu. Gołe cycki wywalone na wierzch a szwabskie rakiety tylko w planach na daleką przyszłość. Bo wiadomo, że te plany są.
"P.S. Te świetne uniwersytety i firmy komputerowe to tylko drobny ułamek procenta ludności."
Uff, USA odetchnęło! Vera cośtam w USA pochwaliła! Łał. -
Ceny rosna przez sankcje i grozby inwazji na Iran, to przeciw nim trzeba protestowac!!!
Protesty na stacjach sa bez sensu, uderzaja w nas smaych! -
Jedno pytanie
Interesuje mnie jeden aspekt skoro Rafinerie mają nadwyżki benzyny Pb95 to czemu jest ona taka droga? Jak to się ma do popytu i podaży? W tekście przecież wyraźnie jest napisane że ludzie oszczędzają na paliwach i koncerny z tego powodu mają spadek sprzedaży? Dlaczego nikt nie obniży cen Pb 95 ? -
Ropa po 6.47 w Niemczech? Bujda na resorach. Jechałem autem do Dusseldorfu. Za 1L ON w Warszawie płaciłem 5.89 zł, za 1L ON w Dusseldorfie płaciłem 1.49€ co daje ~6.25-6.30.
U nich 1L paliwa kosztuje prawie tyle co bochenek chleba. Nawet głupi Twix w sklepie u nich kosztuje tyle co litr paliwa. Litr paliwa kosztuje też mniej niż popularne piwo.
Zapytam więc - nie kto napędza cenę oleju, a kto zabiera połowę z ceny paliwa? Przypominam że wszystkie podatki w paliwie to około 40% jego ceny. Im droższe paliwo tym wyższy VAT i akcyza i podatek drogowy. Im więcej wpłynie do budżetu tym więcej pieniędzy ma Vincent do ratowania naszej gospodarki! :P -
Nie wiem skąd wzięła się tak chora cena paliwa w Szwecji. W lutym 2011 roku zapłaciłem 234 zł za 51 litrów oleju w Sztokholmie. Cena w Polsce była praktycznie taka sama. Od tamtej pory, wiadomo, wiele się zmieniło i wszystko zdrożało, ale prawda jest taka że rozbieżność nie była kiedyś tak duża i ciężko mi uwierzyć w to że teraz paliwo tam jest o 1/4 droższe niż u nas.