"Poza tym, obfitość minerałów wypływających z komina przyciąga mnóstwo bakterii i planktonu, z kolei plankton przyciąga mięczaki i skorupiaki, a za nimi przypływają ryby. Taki dymnik jest wylęgarnią żywych form. Wielkie ławice ryb głębinowych przemierzają podwodne aglomeracje dymników, by pożerać mięczaki i skorupiaki, zwabione wcześniej ciepłem i pożywieniem i gromadzące się tam w niepoliczalnych ilościach."
Mam nadzieję, że autorowi chodziło o to, że warunki w pobliżu "kominów" przyciągają (już) istniejące życie w postaci bakterii, mięczaków, skorupiaków i ryb. Z "kominów" wydobywają się związki mineralne, a nie "życie" w jakiejkolwiek formie. "Kominy" są miejscem sprzyjającym istniejącemu już życiu.
Wyszukaj na forum
Forum
Zobacz, gdzie narodziło się życie
(4)
Uczeni sądzą, że wokół kominów hydrotermalnych – które dymią głęboko, na dnach oceanów – miliardy lat temu powstało życie. Ale także dzisiaj, życie w tych miejscach jest niezwykłe i wciąż naukowców zaskakuje.
-
-
Re:Zobacz, gdzie narodziło się życie
O ile dobrze pamietam teoria "kominow" wspomina o tym , ze w ich poblizu panowaly doskonale warunki aby material nieorganiczny w postaci wegla, amino kwasow itd. zaczal formowac zwiazki organiczne. Koichiro Matsuno z Uniwersytetu Nagaoka w Japoni przeprowadzil eksperyment symulujacy dzialanie "kominow" i okazalo sie, ze amino kwasy lacza sie w polipeptydy, a ich ilosc jest wystarczajaca do ich organizowanae sie w barzdiej skmplikowane molekuly.
Tzw. samorodztwo zostalo tez udowodnione prze eksperyment Miller-Urey w 1953. -
PS. Oczywiscie amino kwasy sa juz organicznymi skladnikami, przepraszam za pomylke, chodzilo mi raczej o mineraly wydobywajace sie z kominow. -
L ast
U niversal
C ommon
A ncestor
Wypada wspomniec przodka.