hipokryzja neoliberalnego bełkotu przerosła już jego stwórców i wyznawców.
Bo to przecież Niemcy? grały na bankructwo Grecji and dewaluację strefy euro.
Dlatego własnie Niemcy, a nie realni winowajcy, muszą za ten szwindel teraz słono zapłacić.
Wyszukaj na forum
Forum
Davos: oczekiwania wobec Niemiec
(7)
Oczekiwania wobec Niemiec są dziś ogromne. Mogła się o tym przekonać Angela Merkel na otwarciu Światowego Forum Ekonomicznego w Davos.
-
-
Re:Davos: oczekiwania wobec Niemiec
Domagajacy sie wzmocnienia roli przywodczej Niemiec sugeruja powielanie starego, utartego schematu : Dobra zabawa jest wtedy kiedy prawie cala Europa zamawia a Niemcy placa rachunki !
Tym samym mozna udowodnic iz w istocie niewiele rozni zawodowych politykow roznych nacji od niejakiego jesmena na forum Polityki... -
Różne aspekty
Jak zwykle sprawa ma różne aspekty.
Pierwszy jest taki, że ci, którzy teraz najbardziej wrzeszczą o przywództwo Niemiec już przy pierwszej oznace przejmowania takowego natychmiast zaczynają malować Merkel z kosmykiem, wąsikami i hakenkreuzem. Szczególnie Anglicy, ale i inni. Kiedy 10 lat temu Niemcy odmawiali wojny w Iraku, natychmiast usłyszeli z USA pouczenia, że przecież 60 lat wcześniej byli w potrzebie to Amerykanie przyszli do Europy żeby im pomóc. Tacy niewdzięcznicy. Podobnie zresztą w Grecji czy ostatnio w Italii. Przywództwo oznacza delikatne wymuszanie niemiłych decyzji. I chcę zobaczyć kogokolwiek, który nie zacznie od wymyślania Niemcom.
Inny aspekt to pytanie, czy polityk ze wschodu, wychowany w komunizmie, jest w ogóle umysłowo w stanie pojąć sytuację i wypracować perspektywy. Nie potrafi to żaden polityk z Europy wschodniej (Havel?), a z Polski w szczególności. Rzucanie hasełkami o demokracji i gospodarce rynkowej nie oznacza rozumienia tych pojęć. Szczególnie boleśnie widać to ostatnio na forum Polityki. Okazuje się, że czołowym dziennikarzom i komentatorkom świetnie wychodzi bełkotanie o Smoleńsku a nie potrafią skomentować choćby o co chodzi z ACTA i stają służalczo po stronie władzy. (Pan Żakowski to pojedynczy wyjątek.) Aż wstyd. -
-
Integracja wymaga zbieżności w sposobie myślenia.
Kiedy zapytałem zaprzyjaźnionego księdza ze znajomością nie tylko językową jeżeli chodzi o polskość i niemieckość,czy są różnice odpowiedział ZASADNICZE.
A jak to jest w relacjach z innymi nacjami? -
Prosze sie tak bardzo nieszczesciem Niemcow nie przejmowac, bo nie ma czym. Polecam do posluchania, lub poczytania Martina Schulza, ktory bardzo sie denerwuje, ze jego narod jest oglupiany.
-
Przepraszam,ale źle zostałem zrozumiany.Nie chodziło mi o troskę o zachodnich sąsiadów co zdecydowanie o możliwości integracyjne i wybór drogi na skróty do FEDERACJI europejskiej,a nawet światowej.Okazało się,że droga ta prowadzi na manowce,a zdrowy rozsądek wylewa się niczym dziecko z kąpielą.
Z tego wynika,że zaczyna być rozumiana EUROPA OJCZYZN,a może i NARODÓW???!!!