Władza ludowa zwalcza religianctwo

(8)
Członków PZPR, zwłaszcza działaczy, obowiązywał zakaz udziału w ceremoniach religijnych. Jednak z poufnych wewnętrznych raportów wynika, że zasadę tę notorycznie łamano, a tzw. religianctwo stanowiło jedną z głównych przyczyn kar partyjnych.
  • 2012-01-27 07:40 | Mieczysław S.Kazimierzak

wpis został usunięty

.........
  • 2012-01-27 11:55 | jesmen

Re:Władza ludowa zwalcza religianctwo

no bo kiedyś to partia dbała o swoich towarzyszy, a nie jak dzisiaj ojcec dyrektor -zdziera ostatnie prześcieradło, ze swoich wyznawców.
  • 2012-01-27 12:39 | Wojciech

I o czym tu pisać? Czy to takie ważne dla kiedyś czołowego tygodnika.
  • 2012-01-27 16:11 | mikesz

Wtrącę parę zdań przekornych i odwrócę kota ogonem. Czyli o tym, ze władza ludowa z kościołem też miała nie "letko". Z kościołem jako instytucją powszechną, a nie tylko w polskim wydaniu. Zaczęło się od ekskomuniki. Otóż papież Pius XII ogłosił ekskomunika członków wszystkich partii komunistycznych działających w tamtych czasach. Nie wiem, czy tych członków bylo tak dużo, ale zapomniał dokonać tego samego w stosunku do członkow NSDAP, oddzialów SS,fukcjonariuszy Gestapo, czy dzielnych żołnierzy Wermahtu. O SS zapomniał a, o czlonkach PPR wprost przeciwnie.
    Okazało się również, ze zupełnie zapomniał o powołaniu swojego przedstawiciela w randze nuncjusza, chociaż nie zapomniał o ich wyznaczeniu dla Węgier czy Albanii. Wiem, ze można było nie lubić Bieruta, ale paru procentom katolików polskich jakiś łącznik ze stolicą apostolską by się przydał.
    Osobny rozdział to tzw.Ziemie Odzyskane.Ojciec Świety ma klopoty z uznaniem ich polskości.Na przyklad wyznaczonych przez kard. Wyszyńskiego swoich funkjonariuszy na biskupstwa polożone na ziemaich poniemieckich Papież zatrudnił tylko na pół etatu, czyli jako pełniących obowiązki. Pełny etat w polskich biskupstwach( na przykład we Wrocławiu) był przewidziany dla duchownych zza Odry, a wlaściwie zza Łaby.I później się dziwimy ,ze z taką pewną nieśmialością partyjni działacze podchodzili do pracy na jakże odpowiedzialnym odcinku religii.
  • 2012-01-27 20:51 | Zaraz

O! I za to lubię nową lewicę.

Nie było 40 lat komunistycznej propagandy. Gdzie tam. Pół roku temu się spierałem z osobą, która twierdziła że papież podczas wojny wcale nie potępił działań Hitlera. Albo gadałem kiedyś z gościem, który twierdził, że papież potępił powstanie styczniowe.

Najlepsze (i najbardziej rozpowszechnione) są informacje, jakoby papież i biskupi tysiące hitlerowców w Rzymie przetrzymywało, jeszcze skołowało łodzie podwodne (Ubooty papieskie) i wysłali tych ludzi do Argentyny.

Teraz się dowiaduję, że papież nie nałożył ekskomuniki na wysokiej rangi funkcjonariuszy niemieckich podczas wojny. Pierwsze słyszę. No, pomijając, że wielu zostało skazanych/zabitych, to na najważniejsze bydlaki ekskomunika została jak najbardziej nadana. O Wermahcie nie wspominam, bo powyższy rozmówca nie wie i nie rozumie czym był Wermaht.

Gdzie tam, nie było kilku dekad propagandy komunistycznej. Część pewnie jest prawdą, ale ile prawdy można oczekiwać na przykład od Jerzego Urbana? Szczery człowiek, zero propagandy.

A teraz jeden z drugim idiotą przepisują te i inne brednie bez analizy z jakiejś książeczki wypożyczonej z racjonalista.pl. No dobra, czepiam się, czasami są tam dobre książki.

Sekty prawicowe niczym nie różnią się od lewicowych. Lewicowe uważają że mają patent na prawdę, przeczytali bezkrytycznie książeczkę, przepisaną z innej książeczki z PRLu i uważają, że rozumieją coś, czego nie wie 99% ludzi w kraju. Oświecenie. Jedyna inteligencja na świecie. Coś jak Ubermenche w czasie II wojny światowej - też mniej więcej w takich kategoriach postrzegali rzeczywistość.

Generalnie szkoda gadać.
  • 2012-01-27 23:23 | troll

Kurde człowieku -a może tak zamiast chrzanić o Ubermenschach podasz dobre źródła....

Nie jestem historykiem -wszystko co mogłem zrobić to search w necie.....Katolickie strony mówią że ekskomunikował (względnie zrobili to niemieccy biskupi) inne że nie......Pokaż mi jakieś twarde dane...(najlepiej odnośniki do tekstów) oraz linki....

Napotkałem informację że ponoć płakał gdy dowiedział się ze Hlond zabronił w Polsce odprawiać mszy po niemiecku -bo widział Niemcy a nie Polskę jako kluczowy kraj do odbudowy katolicyzmu w Europie.....I nie to nie jest informacja z racjonalisty......(źródło : Phayer, Michael. 2008. Pius XII, The Holocaust, and the Cold War. Indianapolis: Indiana University Press. s.18)

A jeszcze polecam to: http://www.thefreelibrary.com/'Et+Papa+tacet'%3a+the+genocide+of+Polish+Catholics-a0131753946
  • 2012-01-28 08:33 | mikesz

Warto w tym miejscu przypomnieć o "Odessie". Połączenie biura podróży Orbis i procederu osadnictwa na dziewiczych terenach.Połączone z grą zręcznościową "Co mi zrobisz jak mnie złapiesz?",czyli przerzucanie byłych funkcjonariuszy różnych specjalności(SS ,gestapo,Eichmann,Mengele) na teren Ameryki południowej.Tutaj rownież z udziałem (niekoniecznie większościowym) państwa Kościelnego.

Oczywiście w Polsce wszystkim było obojętne gdzie będą przebywać ich dobroczyńcy z czasów II wojny światowej>
  • 2012-02-07 01:46 | camel

(...) " Albo gadałem kiedyś z gościem, który twierdził, że papież potępił powstanie styczniowe. "

No tak, potępił listopadowe...

> "Generalnie szkoda gadać."

Właśnie. Zwłaszcza takim prostackim tonem. Czy to jakiś dogmat kościelny zakazujący wykształcenia i dobrego wychowania?
  • 2012-02-13 11:33 | Ostatni Prorok

W nowoczesnej Europie sprawy konfesjonalne powinny ograniczac sie do zaangazowania spoleczno - socjalnego. Czyli opieka nad bezdomnymi, domami starcow, szpitalami itp. Polityka musi byc wolna od w WIEZI RELIGIJNYCH. Niestety tak nie jest i zmierzamy ku TRAGEDII miedzy ISLAMEM i INNYMI KONFESJAMI.

Dlatego OSWIECENIE, WIEDZA I NAUKA

Ta strona do poprawnego działania wymaga włączenia mechanizmu "ciasteczek" w przeglądarce.

Powrót na stronę główną