Sortownia marzeń - fotokast

(2)
W Polsce pracuje tylko jedna dziesiąta chorych psychicznie, tych ze schizofrenią zaledwie jedna setna. A dla nich praca to jedyna szansa na rehabilitację i w miarę normalne życie.
  • 2012-01-27 14:12 | Kasia

Sortownia dusz

Przeczytałam artykuł w środowej polityce z zaciekawieniem...właściwie to zawsze zaczynam od ostatnich stron, bo wiem ,że artykuły są tam zawsze ciekawe- takie życiowe. Oczywiście jak to u mnie bywa, to i przy tym miałam łzy w oczach. Jakoś tak zawsze poruszają mnie takie historie. Z takich ludzi jak Pani Ela i Pan Marek mogę być tylko dumna, ludzie którzy nie patrzą tylko na siebie i wyciągają pomocną dłoń do innych- w tym wypadku do niepełnosprawnych. Coś pięknego. Ale jest i ta druga strona medalu- w tym wypadku władze miasta.Właściwie to wypadałoby powiedzieć urzędnicy, którzy wielokrotnie potrafią zaleźć za skórę tak,że żyć się odechciewa. Mam wrażenie,że mogą(choć nie muszą)popsuć wszystko co im przeszkadza i co im stanie na drodze. Mam nadzieję,że sortownia dojdzie z nimi do porozumienia i nie zostanie zamknięta. Zdecydowanie potrzeba więcej takich miejsc i takich wspaniałych ludzi. Niestety nie każdy jest mądry, piękny, bogaty i zdrowy, ale jeśli jest możliwość trzeba pomagać i nie zapominać,że wśród nas są i schizofrenicy i ci niepełnosprawni umysłowo czy fizycznie. Oni także chcą normalnie żyć.
  • 2012-01-31 11:07 | Andrzej (imię zmienione)

Re:Sortownia marzeń - fotokast

Jestem człowiekiem wyedukowanym. Posiadam tytuł doktora jednej ze ścisłych nauk. Życie doświadczyło mnie jednak chorobą, schorzeniem, które spowodowało, że w bardzo szybkim czasie moja kariera naukowa i zawodowa legła w gruzach. Nie mogłem nigdzie znaleźć pracy, a właśnie EKON otworzył między innymi dla mnie te zamknięte drzwi. Dziękuję wam za danie szansy na dalszy byt.