Ciekawi mnie, ze autorzy artykulu nie wspominaja ani slowem o najlepszej (choc i najbardziej skomplikowanej) opcji rekonstrukcji piersi - z wlasnej tkanki tluszczowej pobranej najczesciej z fald brzusznych. Rekonstrukcja ta ma te zalete, ze rekonstuowana piers nie tylko odczuwana jest najbardziej naturalnie, ale tez zachowuje sie tak, jak sie zachowuje cialo kobiety - chudnie i przybiera na wadze wraz z nim.
Ta rekonstrukcja nazywa sie DIEP Flap, odbywa sie najczesciej jednoczesnie z operacja usuniecia chorej piersi, tkanka tluszczowa jest pobierana zaraz po mastektomii, bez wybudzania z narkozy, tra ok. siedmiu godzin, wymaga ok. 10-dniowego pobytu w szpitalu. Moze byc przeprowadzana tylko w osrodku, posiadajacym mikroskop chirurgiczny, gdzyz mini- naczynka w tkance povranej z brzycha musza byc podlaczone do miesca po usunietej puersi (przy takiej operacji chirurg wycina piers i sutka ale zostawia falde skory po niej.
Po tym pierwszym etapie operacji, po miesiacu czy dwoch nastepuje drugi, krotki zabieg pod znieczuleniem - wytatuowanie i zabarwienie kolka pod sutkiem, a jak sie to zagoi, to kolejny krociutki zabieg pod narkoza - uksztaltowaanie sutka, jak ktos chce.
To naprawde wyg;ada calkiem naturalnie, co mozna zobaczyc tu na zdjeciaich:
http://www.prma-enhance.com/index.cfm/ProcedureNameID/19/PageID/1946
Mysle, ze tez ogromna zaleta, prcz wymienionych, tego rodzaju rekonstrukcji, ze budzisz sie po operacji nie tak okaleczona fizycznie i psychicznie, jak jestes kiedy masz jeszcze czekac na rekonstrukcje kilka miesiecy. Nie dla wszystkich kobiet jest to nadajaca sie opcja (jak sa zbyt chude, to nie masz skad pobrac ktanki), ale dla wiekszosci owszem. Zreszta moja kolezanka na sali, choc byla za szczupla kiedy robiono jej rekonstrukcje z silikonem, jak troche przybrala na wadze, natychmiast poprosila o nowa. wlasnie DIEP Flap. Wycinanie tkanki tluszczowej z brzucha ma tez swoje niewatpliwe zalety - blagalam mego chirurga, aby sobie nie zalowal i wzial na zapas dla tych biednych hdzielcow :lol:
No, bardzo polecam,kolezanki, i jestem gotowa odpowiadac na pytania jakby ktora miala. Moja rekonstrukcja byla wykonana 4 lata temu w Charring Cross Hospital w Londynie. A cudny plastyk nazywal sie Mr Eccles..
Wyszukaj na forum
Forum
Życie z protezą
(1)
Fala ruszyła. Coraz więcej kobiet z protezami piersi pyta lekarzy, co robić: wymieniać, czekać? Silikon znów wypłynął.