Wyszukaj na forum
Forum
Ludzie władzy z Klubu Inteligencji Katolickiej
(16)
20 lat temu ludzie warszawskiego Klubu Inteligencji Katolickiej zmieniali Polskę. Teraz do władzy dochodzi następne pokolenie kikowców, które zyskuje wpływy niemal z każdą nową nominacją.
-
Podejrzewałem...
teraz wiem, komu zawdzięczam tę rzeczywistość. Właściwie to nie mam pretensji, bo do kogo? W kraju ściganej Dody czy Nergala oni są normą. -
Re:Ludzie władzy z Klubu Inteligencji Katolickiej
Kiedyś byłem członkiem KIK. Były to lata dawne, koniec sześćdziesiątych. Piękne lata! Nie mam pracy, do kogo się zgłosić? Nie wiedziałem,że to będzie kuźnią kadr -
Wojciechu a pod koniec lat 60-tych miałeś pracę?
To wtedy nie było kryzysu?
Nie było bezrobocia?
I jeszcze kluby inteligencji katolickiej były?
A i prasa katolicka była wydawana?
Podobno nie wolno było chodzić do kościoła?
Ale mieliście przerąbane nie to co my teraz.
Szukam pracy już 2 lata.
Ja tam do Raichu w wakacje pojadę i zarobię trochę u bauera to dla mnie na czynsz wystarczy a żona poszła do marketu na kasę też z tysiaka wyciągnie.
Jest dobrze, nawet na święta mieliśmy królika od teścia.
Wzięliśmy kredyt na mieszkanie ale z mieszkania nici. Musimy spłacać dług za czynsz bo matka zachorowała na raka.
Ale jest nam dobrze nie to co za komuny.
Dzieci jeżdżą na wakacje do teściów to na zimę ziemniaki są.
Tylko szkoda, że paliwo drożeje bo za busa żona musi płacić 3,60PLN za dojazd do pracy ( 7,20 na dzień, ok.150PLN na miesiąc ). Z tego jej tysiąca to prąd i gaz. Dobrze, że pleban da jakieś stare ciuchy dla nas i dla moich rodziców to nie jest tak źle.
Teraz zimno ale las blisko to do wiosny jakoś przeżyjemy.
Ale pleban nas na dzieci namawia.
Ja też bym się zapisał do KIKU to może i dla mnie robota jaka na zimę chociaż by była. Bo tak na starość jak dzieci nie będziemy mieli, to kto pomoże.
-
Nic dziwnego że Polska nie może wstać z kolan ani pójść zdecydowanie do przodu :(:( -
KIK oraz "Opus Dei"... to sa dwie glowne organizacje ksztaltujace obecna Polske i jej zaleznosc od Watykanu! -
wpis został usunięty
......... -
I to jest bardzo smutne :(:(Wyszliśmy spod jednego buta ,wepchnięto nas siłą pod kolejnego ,równie nienażartego :(:( -
wpis został usunięty
......... -
wpis został usunięty
......... -
Tak się dobiera ludzi do rządzenia Polską od 89-ego roku. Nic dziwnego, że ześlizgnęliśmy się do XIX wieku. A śmieją się z ludzi lansujących teorię spiskową dziejów.
Teraz wiemy, dlaczego nie mogą znaleźć pracy ludzie zdolni, z dorobkiem i z doświadczeniem, bo kościół katolicki ma priorytet w chrystianizacji komunistycznej Polski. Hasło katecheta na każde ważne stanowisko, jest hasłem przewodnim w polskiej polityce od początku przemian, a zawołanie Clintona „Gospodarka głupcze” na polski tłumaczy się „Kościół głupcze”.
A podobno zagrożeniem dla Polski była Ordynacka.
Rada dla młodych:
Gdybyś za młodu działał w KIK-u, to teraz miałbyś szansę chrystianizacji Polski na jakimś wysokim stanowisku państwowym, a tak to klapa, albo szklany sufit, jak mówi dziadek.
-
Juz nie dosc
ze czarnoziem nad Odrowisla jest folwarkiem malenkiej (1 km kw powierzchni)monarchii absolutnej, to jeszcze potrzebni sa "inteligenci" jako elita tego systemu feudalnego poddanstwa.
Czas zakladac podziemne Kluby Inteligencji NIEkatolickiej. Moze by tak POLITYKA, kiedys matecznik ludzi racjonalnych, takie sponsorowala? Tylko co zrobicie gdy okaze sie, ze inteligencji NIEkatolickiej brak?
Warto pamietac - Kanada przyjmuje rocznie 300 tys. imigrantow. I nie ma tam inteligencji watykanskiej. -
Jest jeszcze CDU, patron elyty. -
Bardzo dobry i ważny artykuł.
Choć autor o tym wspomina tylko ubocznie, to właśnie środowisko KIK było etycznym autorem Okrągłego Stołu i "grubej kreski". Do tej pory jest za to opluwane przez PiS & Co. Uchroniło Polskę od spirali zemsty i windykacji nad aparatczykami i bezpieką. To ono zaakceptowało uwłaszczenie postkomuny jako ceny za tworzenie na tym poranionym polskim przekładańcu zrębów normalizacji, i politycznej, i ekonomicznej.
W przypływie bardzo mocno stojącego na ziemi idealizmu, to środowisko miało wiarę, że ustalenie normalnych mechanizmów demokratycznych i rynkowych powoli doprowadzi do normalizacji zdrowia politycznego i ekonomicznego kraju. To ono też położyło ogromną zasługę w rozwoju samorządności lokalnej i decentralizacji tak ważnych dla obecnego zdrowia i stabilności III RP. Może kiedyś historycy pokażą historyczną wartość tego nierównego i szlachetnego kompromisu jako pozytywnego "mitu założycielskiego" współczesnej Polski.
To opluwanie zarówno przez postkomunę jak i katoprawicę, to najlepszy dowód na wartość tej pragmatycznej i zupełnie nieformalnej grupy. Kto wie, może gdyby formacja KIKów była większa, stworzyła zręby jakiejś nowoczesnej, inteligenckiej polskiej chadecji i przetrwała ataki oszołomów, katoprawicy i Kaczyńskich, to mielibyśmy dziś dwie mocne partie będące w stanie poważnie konkurować o władzę i solidne przywództwo. Neoliberałowie PO mogliby mieć zdrową konkurencję i nie wpadaliby w oportunistyczny wszystkoizm. ("Lewice" i "prawice" to przecież anachronizm z zeszłego wieku, a neokonserwatysta Fukuyama wypatruje nowego Marksa 2.0 XXIw.)
Może zdrowszy bylby też Kościół, który wpadł póżniej w ręce wiejskich i małomiasteczkowych proboszczów co uczyli się bizantyjskiej władzy od towarzyszy sekretarzy obrządku wschodniego. W końcu Rydzyk wyrządza tu więcej szkody niż Palikot.
-
No proszę, miało być tak pięknie, a wyszło jak zawsze. Autor: W. Czarnomyrdin. -
Anty-Polski element dominuje na portalach. Nic dziwnego. Albo pracy sie nie ma, albo juz na emeryturze. Nudno wjec. A mlodym sie zazdrosci ze maja dobre perspektywy (w Polsce i za granica. PRL ten czas upokorzenia i szarosci to byla mlodosci dla PZPR-owcow, Stalinowcow i innych moskiwskich kundli. Teraz gdy Polska wstaje z kolan (7-ma gospodarka UE), i gdy Kraj pieknieje (nowa architektura, lepsze drogi, dworce, lotniska, stadiony etc.. dziadom zal. Oni budowali hute Katowice, blokowiska i reglamentowali papier do du...py. Ocet w sklepie, ale fajnie Panie bylo.... -
7 gospodarka swatowa Polska byla za Gierka.Wtedy budowano nawiecej mieszkan odano 1978r.A dzis buduje sie koszmarne budynki.Artur ty jestes kundlem malego czlowieczka zakomplesnionego?Ocet na plkach byl przed stanem wojnym.Artur udaj sie na badania okulistyczne,.... -
Zygfryd, Ty kochany bolszewicki matolku. Ty apolegisto czerwoenego generala. Ty przemily moskiewski bekarcie. PRL i TY to jedno naczynie. Zyj sobie w szarym gierkowskim bloku z zasikanom brama i ciemna kuchnia. Sztandar wyniosles? -
"teraz gdy Polska wstaje z kolan (7-ma gospodarka UE), i gdy Kraj pieknieje (nowa architektura, lepsze drogi, dworce, lotniska, stadiony etc."
A co z (poteznym) bezrobociem, bezdomnymi i milionami ludzi zyjacymi na progu nedzy? Nie pasuje do przedstawionej koncepcji?? -