Wyszukaj na forum
Forum
Gaz łupkowy - koniec marzeń?
(22)
Koncern Exxon Mobil szukający w Polsce gazu łupkowego zakomunikował, że pierwsze wyniki są rozczarowujące. W dwóch odwiertach było zbyt mało gazu by wydobycie mogło się opłacać.
-
Jaki jest poziom profesjonalizmu obywateli RP w wykonywanej pracy -to widać przez okno, jeśli chodzi o architekturę,
można też wybrać się na zakupy do jakiegoś sklepu, załatwić sprawę w urzędzie, iść do sądu, wybrać się do lekarza, na polskie wakacje, popatrzeć na reklamy, pooglądać TVN, poczytać gazetę. Marzenia nie są złe, ale opowiadanie głupot i rąbanie po uszach banialukami, między innymi o łupkowym gazie. I wypłacanie sobie za to po 9 892,30 zł miesięcznie. To jest to już bardzo chore. -
wpis został usunięty
......... -
Re:Gaz łupkowy - koniec marzeń?
Propaganda propagandą, ale tu trzeba po prostu zdrowego rozsądku. Wobec bardzo małych zasobów wodnych Polski i grożącej wielu regionom suszy, o której tylko mimochodem napomknięto w mediach, eksploatacja gazu łupkowego nie dość, że może być nieopłacalna z powodu wysokich kosztów odwiertów, to jeszcze zwyczajnie katastrofalna dla środowiska - w tym, gdyby niektórzy z pracowników rozmaitych ministerstw zapomnieli - także dla LUDZI, dla ich dzieci i wnuków. Wg niektórych obliczeń do płukania potrzeba milionów litrów wody, której w Polsce brakuje. Niekiedy ma się wrażenie, że marzenia o pieniądzach zaćmiły zupełnie umysły rządzących, nieważna ekologia, nieważne analizy kontrolne, najważniejsze: PR i fortuny z budżetu państwa przecież (czyli z podatków w głównej mierze) dla niektórych decydentów. Czytając o tym, robi się człowiekowi co najmniej SŁABO... -
Przypomina mi się cytowane często przez tzw. "Element Antysocjalistyczny" ( dzisiaj Bojownicy o Wolność i Demokrację - nie mylić ze ZBOWID-owcami !!) powiedzenie Churchila o tym, że socjalizm to sprawiedliwy podział biedy a kapitalizm to niesprawiedliwy podział bogactwa. Tak bardzo się podniecano tym "podziałem bogactwa" nie zastanawiajac się się, co oznacza "niesprawiedliwy". Dzisiaj odczuwają to na własnej skórze.
Oby nie powtórzyło się to w przypadku gazu łupkowego. Już ropa w Karlinie miała nas uczynić środkowoeuropejskim Kuwejtem. -
To jest jeden z niewielu inteligentnych wpisów Twojego autorstwa na tym forum. Najprawdopodobniej ten cytat Churchill'a go takim uczynił :)
-
mam dosyc tego gazu lupkowego, to jest ta sa mentalnosc co wojna w Iranie... zloto nam sie marzy tylko myslec nie umiemy. -
Bardzo mi się podobało stwierdzenie S.Najara,w dzisiejszym EKG na TOK FM,że "powołaniu pełnomocnika rzadu ds gazu łupkowego powinno automatycznie towarzyszyc powołanie pełnomocnika rzadu ds lotów na Księżyc".
-
Mogą przy okazji powołać ministerstwo zderzania hadronów... niestety nasi politycy są debilami - gorzej, są ignorantami dumnymi ze swojego płytkiego rozumienia świata i cwaniackiego rozumowania. Najwyższy czas posłać tą styropianową zwapniałą ekipę do domu starców i wpompować trochę młodej krwi w wyższe swery polityki. Nie rozwiąże to może wszystkich problemów ale może chociaż wywietrzy nieco smród głupoty. -
@mickor
Ja to bym była ostrożna w wymyślaniu władzy od ostatnich. Niewiele to daje a świadczy o piszącym. Zauważ, że:
Tych polityków wybierałeś i Ty a histerii dostali wszyscy politycy, nie znam ani jednego, który byłby przeciw.
Zauważ, że niektórzy na tym forum zmienili już zdanie, ale nie ton. Niedawno każdy krytykujący był idiotą a teraz to zwolennicy są debilami. O czym to świadczy?
Ustaliliśmy chyba już na tym forum, że do bogactwa dochodzi się pracą własną a nie cudzą. Amerykanie zrobiliby z Polski co najwyżej drugą Nigerię, a Polakom zostałoby co najwyżej wiercenie dziurek w rurociągach. Jak w Nigerii.
Patrząc pozytywnie: To wielkie szczęście dla przyrody, Polaków i ich zdrowia, że gazu może nie być dużo. Przyszłe pokolenia, mniej chciwe i bez nienawiści do sąsiadów, dziękowałyby naturze na kolanach - bo nie politykom.
Ale wydobycie na mniejszą skalę nie byłoby złe. Związane z tym zniszczenia byłyby pomnikiem głupoty neoliberalnego (=chciwość) myślenia.
Pojawi się nowe przysłowie: Dorobić się na amerykańskich obietnicach jak Zabłocki na mydle. -
Przyznaję, uczestniczyłem wo statnich wyborach zwiedziony ideałami demokracji i obywatelskiego społeczeństwa. Problem w tym, że przy urnie tak na prawdę dokonuje się dziś wyboru między dwoma wielkimi wiadrami gnoju, z dodatkową lecz mniej realistyczną opcją jakiegoś małego placka. Niestety nie mam wpływu na tą sytuację, nie mogę spłukać tej stajni do czysta i zrbic porządku osobiście. Mam jednak święte prawo szczerze i aktywnie dziadów nienawidzić ! No właściwie to nawet nie samych dziadów, ale ich dziadowskiego sposobu myslenia i działania.
Z drugim akapitem się zgadzam, więc nie bede się rozpisywał :)
Pozdrawiam ! -
"Rozszalałe polityczne emocje wokół łupków mogą uderzyć rykoszetem w tych, którzy tymi emocjami dziś kręcą. Mogę dość łatwo przewidzieć dalszy scenariusz wypadków: inwestycje nie przyniosą oczekiwanego gazu i zaczyna się ustalanie, kto za to odpowiada. Jak może gazu nie być, skoro Amerykanie powiedzieli, że jest? Ktoś go z pewnością ukrył. Z jakiej inspiracji działał? Czy to przypadkiem nie sabotaż Gazpromu?"
Coz... paranoja to choroba w Polsce wyjatkowo pospolita! -
Jakie wybory? O czym Ty pleciesz? W Polsce nie było jeszcze czegoś takiego jak wybory. Owszem parę razy ludzie oddawali swoje głosy na którąś tam z tych srako-person, ale wyboru żadnego nie mieli. Albo idiota przypudrowany na różowo albo idiota przypudrowany na fioletowo, żadnej różnicy. Jak wybory w końcu będą, to młodzi ludzie w końcu na nie pójdą i niewiele z was staruchy zostanie. Czekamy, może kiedyś... -
CO TERAZ BEDZIE ?????? Przeciez kaske z gazu premier Tusk w tv uroczyscie przeznaczyl na emerytury w miejsce ukradzionego OFE -
Vera, oni nie mysla, nawet nie ogladja sie wokol siebie .. tylko licza.
a cala Europa jest przeciw, ale oczywiscie to jest nastepny spisek wobec Polski i na rzecz Gazromu..
-
Premier dał jasne wytyczne: środowisko ważne, ale łupki ważniejsze ... bo pomysł z łupkami jest jednym ze sposobów ratowania finansów państwa.
-----
A ja myślałem, że finanse państwa lepiej ratować poprzez reformy i likwidację niezliczonych patologii oraz nikomu niepotrzebnych instytucji jak Senat, IPN, KRRiTV, itp. No ale to mogło być naiwne z mojej strony.
Czy ktokolwiek w tej ekipie "fachowców" się orientuje ile wody potrzeba do wydobycia ponad 5 bln metrów sześciennych gazu łupkowego? Proponuje zacząc wydobycie na Pomorzu - tam jest blisko do Bałtyku :)
-
@mickor
Chyba nie zrozumieliśmy się. Nikt niema zamiaru dyskutować o Twoich poglądach. Tu chodzi o formę. Jeśli Ty oceniasz polityków jak debili, to musisz im dać również prawo do traktowania Ciebie w ten sam sposób. Czyli dajesz świadectwo sam sobie.
A to, że wybory nie są dziś adekwatnym odzwierciedleniem woli ludu (kiedy były?) to nie jest żaden polski problem. Najgorsze są tu ordynacje brytyjska i amerykańska. Jak kończy się amerykańskie redukowanie demokracji do wyborów można było przekonać się w Iraku i Afganistanie. Mimo protestów ACTA Polska nie jest i tak żadnym drogowskazem. Patrz na to, co się dzieje na świecie. Bo idą zmiany. -
Nic im nie muszę dawać Vera - prawo do uważania mnie za debila i traktowania mnie jako takiego wzięli sobie sami, nikogo nie pytając. Ja jedynie odbijam piłeczkę... -
Uff, duża ulga, o jedną idee fix liberałów mniej ! -
-
Ufff..a ja sie nawet ciesze:) tak sie akurat sklada, ze pochodze z Pomorza i uwielbiam ten polodowcowy, urozmaicony jeziorami krajobraz i bardzo chciabym aby cieszyl on nastepne pokolenia mieszkancow i bywalcow tych terenow:)
Troche z innej beczki: niedawno ukazal sie na lamac Polityki artykul o przedstawicielach Klubu Inteligencji Katolickiej w elitach wladz III RP. Nie wiem czy to zlosliwosc redakcji;) czy niesamowityzbieg okoliczosci, ale obserwujac i czytajac jak elity RP z rzadu i opozycji podliczaly i dysponowaly "zyskami" z "petrozlotowek" az prosi sie na komentarz: jaki gaz (lupkowy) takie kraju elity:) -
Kazdy rozsadny kraj nie polega na opiniach obcych tylko sam sprawdza swoje zasoby naturalne. Polska niestety dawno zapomniala o tym ze punkt widzenia zalezy od punktu siedzenia. A moze chodzi o to aby na rynku europejskim nie bylo zbyt taniego gazu i po to firmy obce robia wszystko aby udowodnic ze tego gazu po prostu nie ma? Od razu przypomina sie jak firma Siemens wykupila Elwro w czasach transformacji tylko po to aby komputery z Elwro przypadkiem nie stanowily konkurencji. Po kupnie firme zamknieto. Nie wiem czy pisac wiecej, czy to wystarcza na otrzezwienie slepych na wszystko rodakow? -
,,, dosc ciekawe te wasze komentarze , ,,, tylko ze jak by sie ktos bardziej tematem zainteresowal to by wiedzial ze Exxon nie zrezygnowal z koncesji i wydal kolejne pieniadze na kolejne koncesje ,,, jak by gazu nie bylo to bo nikt a juz tym bardziej hamerykanie nie wydawali milionow na wiercenia,, troche szarych komorek brakuje niektorym na tym forum,,, nie po to sie inwestuje zeby stracic,, -
Czy masz jakieś dane ile pieniędzy wydaje Exxon-Mobil na odwierty w Polsce? Jaki to może być udział w ich globalnych wydatkach na poszukiwanie złóż?
Urok tego byzesu jest taki, że nic nie wiadomo, dopóki się nie wywierci dziury. Zdajesz sobie sprawę jakie są koszta firm poszukujących złota, diamentu, uranu, czy ropy? Szum medialny towarzyszący poszukiwaniom gazu łupkowego jest zadziwiający. Mało kto porusza trudny temat wpływu na środowisko jaki ma eksploatacja tego typu złóż. Aż trudno uwierzyć, że wydobycie surowca może wywołać tyle euforii w kraju, który mógłby być samowystarczalny dzięki pracy. Wyprzedaż złóż naturalnych za koraliki to specjalność krajów afrykańskich!