„Krystyna Pawłowicz kojarzy mi się z PiSem, ale nie kojarzy mi się z Polską”...
Prawdę pisząc, ta posłanka z niczym mi się nie kojarzy. A jeśli już, to z głupotą!
Wyszukaj na forum
Forum
Protest przeciw wypowiedzi posłanki PiS.
(3)
2012-02-06 08:02
| Mieczysław S.Kazimierzak
Wartość poety przez jego poetyckie dzieło można przyporządkowywać przez wierność ukształtowanej polityce historycznej.
Nie ukrywała poetka gloryfikacji ekonomii politycznej,która miała rządzić światem.Pozostała temu wierna,tylko pod sztandarem innej utopii.
Sprawa oceny samego warsztatu literackiego,to problem zupełnie inny.
Natomiast co do podziału literatów to też można ich podzielić przez pryzmat ich wiary w :
-tych co wierzą w ekonomię polityczną zmierzającą do powołania rządu
światowego
-tych co wierzą w politykę historyczną kształtującą znaczenie patriotyzmu
gospodarczego.
Pozostaje tylko problem świadomego wyboru,ale jak inny niż hasła młodej Europy,na który miała wpływ polska romantyczna myśl polityczna :
- Jedyny Bóg!
- Jedynym władcą Prawo jego!
- Jedynym tłumaczem tego prawa ludzkość.
Jak to prawo jest tłumaczone daje temu świadectwo braterstwo broni jakie zawarli spadkobiercy wojennego komunizmu z demokratami wojennymi,wiadomo przez kogo opanowanymi.Opis tego dał w swojej książce Kevin Mac Donald.
Wartość poety przez jego poetyckie dzieło można przyporządkowywać przez wierność ukształtowanej polityce historycznej.
Nie ukrywała poetka gloryfikacji ekonomii politycznej,która miała rządzić światem.Pozostała temu wierna,tylko pod sztandarem innej utopii.
Sprawa oceny samego warsztatu literackiego,to problem zupełnie inny.
Natomiast co do podziału literatów to też można ich podzielić przez pryzmat ich wiary w :
-tych co wierzą w ekonomię polityczną zmierzającą do powołania rządu
światowego
-tych co wierzą w politykę historyczną kształtującą znaczenie patriotyzmu
gospodarczego.
Pozostaje tylko problem świadomego wyboru,ale jak inny niż hasła młodej Europy,na który miała wpływ polska romantyczna myśl polityczna :
- Jedyny Bóg!
- Jedynym władcą Prawo jego!
- Jedynym tłumaczem tego prawa ludzkość.
Jak to prawo jest tłumaczone daje temu świadectwo braterstwo broni jakie zawarli spadkobiercy wojennego komunizmu z demokratami wojennymi,wiadomo przez kogo opanowanymi.Opis tego dał w swojej książce Kevin Mac Donald.
-
-
Re:Protest przeciw wypowiedzi posłanki PiS.
@jitesz
Co do polskości,patriotyzmu to dzięki osiągnięciom ewolucji ludzkiego myślenia pojęcie to można już opisać językiem matematyki.
Jeżeli chodzi o głupotę,to moje doświadczenie na Forum POLITYKI i treść powyższych komentarzy pozwala na wniosek,że jest linia demarkacyjna ustalająca punkt widzenia na to pojęcie zależny od miejsca siedzenia.