Recenzja książki: Mario Vargas Llosa, "Listy do młodego pisarza"

(2)
Książka Vargasa Llosy nie udzieli początkującemu pisarzowi odpowiedzi na pytanie, jak stworzyć arcydzieło, ale umożliwi uniknięcie podstawowych błędów.
  • 2012-02-06 23:30 | Szczep

o Llosie kilka słów

Szkoda, że tępienie grafomanii nie jest takie proste;) To jednak prawda, że każdy adept literatury - i myślę tu nie tylko o pisarzach, ale i czytelnikach - powinien przeczytać tę książkę. Bo nie jest to zbiór suchych reguł, jak pisać, ale prawdziwy wgląd w duszę Llosy. To pomaga nie tylko pisać książki, ale i je czytać, wiedząc, co kieruje autorem.
  • 2012-02-07 10:45 | LLMama

Re:Recenzja książki: Mario Vargas Llosa,

Mnie się wydaje, że wręcz przeciwnie. O samym Llosie jest zdecydowanie mniej niż się spodziewałam. Bo ja spodziewałam się, że będzie: "czytałem tę książkę i nie mogłem oddychać", "siadałem i pisałem w twórczym szale" itp. ;) A tak poważnie, to bardzo cenię tę publikację za jej przystępność. Llosa pisze krótkie listy prostym językiem, przez co każdy może po przeczytaniu "Listów..." niekoniecznie pisać, ale na pewno podjąć refleksję o istocie literatury. I to jest świetne :)

Ta strona do poprawnego działania wymaga włączenia mechanizmu "ciasteczek" w przeglądarce.

Powrót na stronę główną