Dania i jej prezydencja w UE

(8)
Prezydencję europejską oddaliśmy Duńczykom, najszczęśliwszemu społeczeństwu Unii.
  • 2012-02-07 10:26 | Wasyl

Dania

Gwarantowane, że gdyby w Polsce były nie wiadomo jak bardzo wysokie podatki, to państwo nie zapewniałoby 1/4 tego, co gwarantuje państwo duńskie. Jedne nacje potrafią organizować sobie państwo, inne jak Polska są mistrzami w jego niszczeniu.
  • 2012-02-08 10:02 | Kate

Re:Dania i jej prezydencja w UE

Mieszkam w Danii od 9 lat i wierz mi, ale Dania wcale nie jest krajem idealnym. Panstwo dunskie, az tak wiele nie gwarantuje swoim mieszkancom. Nasza tzw."kuroniowka" nalezy ci sie wylacznie, jesli oplacales sobie kase bezrobotnych,co jest dosc kosztownym wydatkiem. Jesli tego nie robiles, to masz prawo do pomocy socjalnej. Ludzie otrzymujacy pomoc socjalna naleza tu do kategorii darmozjadow i nieudacznikow zyciowych i tak tez sa traktowani, zarowno przez urzedy jak i przez rodakow. Cale te kursy aktywacji bezrobotnych, to jedna wielka sciema. Raz w zyciu mialam okazje uczestniczyc w takim kursie, ktory polegal na tym, ze kazdego dnia przez 7 godzin mialam siedziec przed komputerem i pisac swoje CV. Caly kurs trwal 3 tygodnie a moje CV na koniec mialo 8 stron!
    Uwazam, ze Dunczycy sa mistrzami w wydawaniu pieniedzy publicznych na przerozne bezsensowne inicjatywy.Czasami Dania przypomina mi nasz stary PRL :))) Wszyscy jestesmy rowni, wszystkim ma byc dobrze i najlepiej, zeby nikt sie nie wychylal a w pracy nie ma sie co przepracowywac; zero stresu, napijmy sie kawy i cieszmy sie zyciem :)
  • 2012-02-08 10:39 | Kasia

Piszesz, ze oplacanie a-kassy (kasy bezrobotnych) to jest duzy wydatek? Chyba zartujesz. Srednio to kosztuje ok 400 koron miesiecznie (200 zl) przy minimalnych zarobkach ok. 15.000 koron na reke. To nie jest duzy koszt. Szczegolnie gdy zwrocisz uwage na to, ze jesli stracisz prace, to masz prawo do zasilku przez 2 lata w wysokosci ponad 14.000 koron miesiecznie. Za to mozesz spokojnie sie utrzymac. Znam wielu Polakow w Danii, ktorzy wlasnie robia takie oszczednosci, a potem gdy straca prace, jest placz.

Co do kursow zawodowych, to tu sie czesciowwo zgodze. Czasem to rzeczywiscie strata pieniedzy, ale mimo wszystko zawsze mozna z nich cos wyniesc. W kazdym razie, chyba glowna idea jest, aby ludzie wyszli z domu i cos robili, a nie siedzieli w domach.

Co do Twojego CV... Poczytaj troche w internecie na temat tego, ile stron ma miec CV. 8 stron - przesadzilas bardzo. Tez uczestniczylam w takich kursach, ale pisanie CV, to bylo gora 3 dni, a potem mialas siedziec przed komputerem i szukac pracy i rozsylac CV i jobansøgning.
  • 2012-02-07 22:39 | Tanaka

Dania od zawsze byla krajem niewielkim, słabo wyposażonym w bogactwa naturalne. Była też - i po części jest do dziś - państwem "plemiennym", w którym ludzie czują sie jak członkowie plemienia Wikinków. Ich państwo jest świeckie i cywilne. Nie mają poczucia misji dziejowej jak Polacy, nie uważają sie za żadne przedmurze. Muszą ze sobą współpracować i współpracować z innymi, muszą myśleć i muszą być konsekwentni. Nie mają niczego w nadmiarze by to marnować. dlatego odnoszą sukcesy i daje poczucie satysfakcji osobistej i wspólnotowej, "plemiennej". I z pewnością ciągle będą na czele rozwiniętych , innowacyjnych. Muszą, i chcą.
  • 2012-02-08 20:05 | mickor

Może nie jestem szczególnie dobrym Polakiem, ale wydaje mi się że my też jesteśmy dość świeccy i niezbyt "misyjni". Wikingowie i przedmurza to nowiny czasów feudalnych - martwe ideały z kart historii średniowiecza. Dziś plemiona i wyznania znaczą mniej, niż metki na sweterkach i hafty na plecakach...
  • 2012-02-08 19:43 | only Palikot

Donald Tusk ma o wiele lepsze rozwiązania i sposoby na różnego rodzaju problemy. Swoje własne, chronione bezprawiem ACTA. A to, że te (PO)mysły odbiją się utratą zdrowia i porostem siwych włosów na głowach obywateli, to kogo to obchodzi?. Polska wybrała przecież amerykańską propagandą sukcesu: -sam jesteś kowalem swego losu, masz nam płacić podatki i milczeć -kiedy robimy cie, non stop, w balona.
  • 2012-02-10 09:08 | super Rydzyk

moze bedzie wreszcie porzadek w EU; po polskiemu rzadzeniu zapanowal kryzys i polska gospodarka
  • 2012-02-14 13:21 | Seba

Przyznam że trochę mnie drażni że "zielonym" nazywa się kraj w którym bardzo niewiele jest dzikiej przyrody. Otwarte przestrzenie nie mają nic wspólnego z naturą, bo dawniej Danię porastała wspaniała puszacza. W Danii nie ma dziś żadnych większe dzikich zwierząt, a jedyne czym może się ona pochwalić to ptaki. Nie wiem czy sadzenie trawników na dachach może naprawdę zachwycać u ludzi którzy prawie całkowicie zniszczyli swoje środowisko naturalne.

Ta strona do poprawnego działania wymaga włączenia mechanizmu "ciasteczek" w przeglądarce.

Powrót na stronę główną