Zasady publikowania
komentarzy znajdziecie
Państwo pod tym adresem.

Polityka.pl – strefa wolna od hejtu!

 

Szanowni Czytelnicy, Drodzy Użytkownicy naszego Serwisu Internetowego!

Od wielu lat udostępniamy Państwu nasze Forum internetowe oraz przestrzeń blogową dla Waszych komentarzy – także tych krytycznych. Jesteśmy wdzięczni za wszystkie, które są merytoryczne. Zależy nam bardzo, aby Państwa wpisy nie utonęły w rosnącej fali internetowego hejtu i niechlujstwa.
 

Warto, aby serwis POLITYKA.PL pozostał miejscem wartościowej wymiany poglądów, gdzie toczą się dyskusje, nawet zażarte, ale pozbawione mowy nienawiści. Zależy nam na tym, abyśmy wzajemnie traktowali się z szacunkiem. Chcemy, aby POLITYKA.PL była miejscem wolnym od radykalizmów i anonimowej, bezsensownej brutalności.
 

Słowem: zapraszamy serdecznie do dyskusji na naszych forach internetowych, do wyrażania opinii, polemik, do ocen, ale w formie przyjętej między kulturalnymi ludźmi. Kto chce się wyżyć – zapraszamy na inne portale. Być może to walka z wiatrakami, ale spróbujemy. Mamy dość językowych i emocjonalnych śmieci zasypujących plac wolności, jakim miał być i może być internet.

Reportaż: Skąd się biorą łososie norweskie

(32)
Norweskie łososie z Morza Barentsa są hodowane na fermach. Ryby tuczy się w klatkach zanurzonych w wodach fiordów.
  • 2012-03-25 01:50 | bolec

    Hodowlany łosoś

    Pomimo wyjątkowej infantylności tego artykułu, pokazuje on najprawdopodobniej przypadkowo, cały ogrom bezsensu tego norweskiego przedsięwzięcia. Czas pokaże jak długo to jeszcze potrwa, ale życzę im aby zbankrutowali jak najszybciej. Ktoś, kto choć raz w życiu jadł łososia atlantyckiego z Kanady lub USA, nigdy nie uwierzy, że ten norweski to łosoś. Gorsza jest tylko panga!
  • 2012-03-25 13:27 | AHa!

    Re:Reportaż: Skąd się biorą łososie norweskie

    „Jedzcie dorsze - gówno gorsze”. Melchior Wańkowicz nie dożył czasów norweskiego łososia i wietnamskiej pangi!
  • 2012-03-25 15:10 | wicur

    Re:Reportaż: Skąd się biorą łososie norweskie

    20 kg paszy na minute?! Chyba was pokrecilo. Jest to fizycznie niemozliwe.
  • 2012-03-25 15:49 | smolt

    Coś nie tak z danymi

    Jeżeli obecnie kilogram łososia jest sprzedawany za 5,5 korony a kilogram karmy kosztuje 8 koron to hodowla jest nieopłacalna i ktoś do tego biznesu musi dołożyć. Pytanie kto? Nawet przy wcześniejszej cenie łososia 9 koron za kilogram hodowla nie była opłacalna bo przecież z kilograma karmy nie uzyska się kilograma przyrostu.
  • 2012-03-25 18:18 | elsby

    P

  • 2012-03-25 18:25 | elsby

    "Poczucie humoru"

    u kobiety..... Dramat...A jak już żarty "płciowo-erotyczne", to sieżant z koszar już mniej obleśny...Z poczucierm humoru jest tak ,że u jednego rzucane k. jakoś brzmią a u kogoś innego nawet "kultura słowna" czymś nieświeżym zalatuje...
  • 2012-03-25 19:38 | bolec

    Re:Reportaż: Skąd się biorą łososie norweskie

    Dobre pytania! Nie zapominajmy, że cała Norwegia żyje dzięki rabunkowemu wydobyciu ropy i gazu - to rzadki przykład utopii w dzisiejszych czasach :)
  • 2012-03-25 19:50 | Ania

    Re:Reportaż: Skąd się biorą łososie norweskie

    do bolec: łosoś norweski pochodzący z hodowli to najbardziej opłacalna i ekologiczna wersja hodowli zwierząt na cele spożywcze. W porównaniu z hodowlą świń, krów czy nawet kurcząt: zużywa się najmniejszą ilość energii, słodkiej wody czy paszy! W smaku jest dokładnie taki sam jak dziki łosoś.
  • 2012-03-25 19:52 | Ania

    Re:Reportaż: Skąd się biorą łososie norweskie

    dlaczego?
  • 2012-03-26 02:32 | karul

    Moje malo

    wyrafinowane podniebienie nie rozroznia miedzy dzikim a hodowlanym. Nie jestem wielkim amatorem wedzonego lososia, ale czasami zjem. Jak Ania (miejmy nadzieje, ze to bohaterka reportazu) powiedziala ponizej - ryba w taki sposob hodowana jest zdrowsza niz swinina czy kurczaki.

    A swoja droga, czytales kiedys reportaze o przemyslowej hodowli kurczakow? Nastepnym razem ta sliczna, biala piers w ustach ci stanie.
  • 2012-03-26 08:02 | bolec

    Re:Reportaż: Skąd się biorą łososie norweskie

    Ta cała Ania może sobie mówić co chce, gdyż wiedza o rybach to tyle co jej powiedzą jej pracodawcy. Te ryby są karmione i trzymane identycznie jak kurczaki w klatkach, więc jaka tu różnica? Zresztą oni sami nawet nie jedzą tych ryb, mimo że maja ich pod dostatkiem i za darmo :)
  • 2012-03-26 10:04 | Tadec

    Re:Reportaż: Skąd się biorą łososie norweskie

    20 kg na min...je caly basen,a nie 1 laks.Gdyby kg lososia kosztowal 5,5 NOK juz dawno baseny bylyby zamkniete.Nie ma prawa zejsc ponizej 20 NOK!/kg Liczba lososi w basenie do objetosci basenu to 1/10 - niechby sprobowalo byc inaczej.Ten pasozyt to...wesz! Lososie z basenow uciekaja nagminnie (po kilkaset tysiecy z basenu),bo silne sztormy niszcza siatki.Karma dla lososia to prawie ta sama karma jak dla swin hodowlanych
  • 2012-03-26 10:07 | tadec

    Re:Reportaż: Skąd się biorą łososie norweskie

    Bolec - Tobie Norwegowie chyba dziecko ukradli,takim jadem plujesz.Rabunkowa eksploatacja???Chyba dlatego,ze odkladaja te srodki na Fundusz Przyszlych Pokolen a nie odpalaja dzialki Tobie.Norwegowie,generalnie,to chodzaca cnota - dlatego zyc w tym kraju nie mozna.Zarobic tak.
  • 2012-03-26 10:09 | tadec

    Re:Reportaż: Skąd się biorą łososie norweskie

    Aniu,dodaj,ze najlepsza przyprawa do lososia hodowlanego jest ...200/300 NOK/h przy jego hodowli.+ feriepenger,oczywista.
  • 2012-03-26 18:43 | Burak

    Re:Reportaż: Skąd się biorą łososie norweskie

    Pewno prawda z tą opłacalnością, bo na 1 kg uzyskanego łososia-brojlera niszczy się ok. 11 kg innych organizmów morskich, które są niejako za darmo. Do czasu, oczywiście. Co do ekologiczności, czy walorów zdrowotnych - trudno cokolwiek pisać, kiedy w Polsce w lepszych sklepach rybnych _JUŻ_ oszukuje się klientów zaprzeczając, że łososie w sklepie to Norwegia. One są... bałtyckie. Tak jak i ich naturalny pomarańczowy kolor mięsa uzyskiwany barwnikiem spożywczym. Tym samym skądinąd, którym (via pasza) barwi się żółtka jajek znoszonych w przemyśle hodowli kur.
  • 2012-03-26 19:49 | maja89

    mniam mniam

    czyta się jak reportaż z życia strażników w Birkenau.
  • 2012-03-26 20:40 | Freshwater

    Re:Reportaż: Skąd się biorą łososie norweskie

    Jak czytam te niektore wypociny to śmiać mi się chce. Sam procuje przy hodowli łososia tyle ze w Szkocji i w wylęgarnio podchowali i wiem jak to wszystko wygląda. W Norwegi rybołówstwo i hodowla to druga gałąź dochodu po ropie i radze wszystkim zanim coś skomentują zapoznać się solidnie z tematem (np. 20 kg.paszy na minute czy współczynniki pokarmowe ryb)Praca na klatkach to naprawdę ciężki kawałek chleba.Szacunek.
    Pozdrawiam wszystkich.
  • 2012-03-26 21:26 | fgy

    ReTylko jedno pytanie:Reportaż: Skąd się biorą łososie norweskie

    co ona ma do polskich chłopaków?Może woli dziewczyny??
  • 2012-03-27 00:01 | Stinkypond

    Re:Reportaż: Skąd się biorą łososie norweskie

    W Norwegi rybołówstwo i hodowla to druga gałąź dochodu po ropie

    Drugi po wydobyciu ropy i gazu jest transport morski. Inne statystyki:

    30% zdolnych do pracy jest zatrudnionych przez rząd
    22% zdolnych do pracy jest na "socjalu"
    13% zdolnych do pracy jest na rencie inwalidzkiej
    11% mieszkańców to emigranci
    28% PKB generuje wydobycie ropy i gazu

    Lovely - to coś jak Kafka wymieszany z Orwellem!


  • 2012-03-27 10:07 | Lucyna

    ta wspomniana kamila to karmelka z wro ?

    ta wspomniana kamila to karmelka z wro ?
  • 2012-03-27 12:11 | Ania

    Re:Reportaż: Skąd się biorą łososie norweskie

    Nie za bardzo wiem skąd masz dane na temat zarobków ale to nie do końca tak wygląda. Zanim zaczęłam pracować na farmie byłam naukowcem i do tematu podeszłam jak naukowiec: przejrzałam fachową literaturę i zaopatrzyłam się w wiedzę teoretyczną. Sama czasami jem łososie, które hodujemy. Niestety nie za często, ale nie związane jest to ze smakiem tylko z tym że nie mam prawa sobie takie łososia z klatki wyłowić. I naprawdę uważam, że jest to przyszłościowy, zdrowy i ekologiczny sposób na pozyskiwanie jedzenia w porównaniu do innych metod.""
  • 2012-03-27 12:22 | Ania

    Re:Reportaż: Skąd się biorą łososie norweskie

    Tak, ta cała Ania to bohaterka reportażu:)
    Drogi Bolcu, gdybyś przeczytał artykuł dokładniej zamiast wynajdywać negatywy, wiedziałbyś, że o rybach wiem dużo więcej niż mi pracodawcy chcieliby powiedzieć. Zajmowałam się badaniami morza przez 5 lat studiów i 3 lata doktoratu. Temat hodowli ryb poszerzam na bieżąco korzystając z naukowej literatury. Chętnie podyskutuję, jeżeli zamiast uszczypliwości pojawi się dokładna wiedza.
    Pozdrawiam
  • 2012-03-27 12:51 | rybek

    Re:Reportaż: Skąd się biorą łososie norweskie

    Co do uwagi na temat ceny zgodzę się w zupełności.
    Prawo Norweskie jednoznacznie mówi o 25kg/m3 więc ciężko to porównać do objętości 1/10, wydaje mi się, że ciężko jest przeliczyć kilogram ryby na objętość tejże ryby ;) No i ryby z tego co słyszałem zbyt często nie uciekają, cała konstrukcja jest zrobiona w taki sposób żeby przetrzymała najgorszą pogodę. Norweskie gazety rozpisują się na temat ucieczek, bo temat przyciąga uwagę. Ale procentowo (biorąc pod uwagę dane z Fiskeridirektoratet) jest to od 0,05%-1%. To chyba nie dużo?
  • 2012-03-27 15:45 | daktahu

    Re:Reportaż: Skąd się biorą łososie norweskie

    Skoro pojawia sie temat ekologiczności, to zapytam jak można nazywać ekologicznym podświetlanie basenu z młodymi łososiami przez 24h, żeby szybciej i więcej żarły? Co jest w tej karmie/paszy, że tak chętnie ją jedzą - glutaminian sodu?
    Bez wzgledu na to czy jest to łosoś czy kurczak, każda masowa hodowla, przewidziana jest na maksymalizację zysku tu i teraz, bez względu na efekt spozywania przez 10-30 lat - ktoś to sprawdził, badał?
    świnia, kurczak, cielę, owca, gęś tuczone przez rolnika na własne potrzeby i otrzymujące nieprzemysłową paszę jest na pewno zdrowsza, i fizycznie i psychicznie niż farmiane produkty spożywcze.
  • 2012-03-27 20:35 | bolec

    Re:Reportaż: Skąd się biorą łososie norweskie

    Coś co Ty nazywasz uszczypliwością, ja nazwałbym raczej cynizmem, ale mniejsza o semantykę.

    OK, czyli zapraszasz do naukowej dyskusji o rybach, a jednocześnie piszesz, że to co się robi w Norwegii z hodowlą łososia, to jest "przyszłościowy, zdrowy i ekologiczny sposób na pozyskiwanie jedzenia" ... phleeez!

    Darmowe studia w Polsce i doktorat po to, żeby teraz pracować na prywatnej fermie łososi w Norwegii? Nie wierzę!

    PS. Co do ryb, to zazwyczaj kupuję steki z dużych ryb: marlin lub red snapper, a kiedyś bardzo lubiłem turboty. Nie podejrzewam żebyście mieli tam w pobliżu włoską restaurację, ale gdy będziesz w Ligurii to polecam cacciucco alla livornese ... ciao, dottora :)
  • 2012-03-28 04:20 | Bozena

    Re:Reportaż: Skąd się biorą łososie norweskie

    czy nie szkoda życia na taką pracę, 3 miesiące jako przygoda, to rozumię ale na dłużej?
  • 2012-03-31 22:59 | Salmo

    Re:Reportaż: Skąd się biorą łososie norweskie

    Szkoda, że zdjęcia czarno-białe. Że niby bardziej artystycznie?
  • 2012-09-21 10:57 | Allah

    Zastanówcie się komu to potrzebne jeśli można żyć bez mięcha.

    Wszystko fajnie tylko czy ktoś z was zastanawiał się jak by to było być takim napompowanym grubasem w klatce czekającym na zabicie, pokrojenie, zapakowanie w folie i zeżarcie przez jakiegoś głupka?
  • 2012-11-11 11:30 | ewcik

    Re:Reportaż: Skąd się biorą łososie norweskie

    Dobrze,że ich tam tak mało ;D to rabowania starczy na jakiś czas ;)) a my żyjemy w Polsce, kraju rządzonym przez złodziei ;/
  • 2014-12-13 19:56 | fx

    Re:Reportaż: Skąd się biorą łososie norweskie

    https://www.youtube.com/watch?v=XomF1er9mLc warto obejrzec
  • 2015-04-02 09:02 | AdamczykM

    Re:Reportaż: Skąd się biorą łososie norweskie

    Tylko dzikie łososie, odlawiane z Pacyfiku mają jeszcze sporo dobrych tłuszczów i nie są zanieczyszczone ( polecam )- ale te nie tak łatwo dostać w sklepie.
  • 2015-04-02 09:03 | AdamczykM

    Re:Reportaż: Skąd się biorą łososie norweskie

    http://mozgi.pl/czy-losos-jest-zdrowy-FA46