Zasady publikowania
komentarzy znajdziecie
Państwo pod tym adresem.

Polityka.pl – strefa wolna od hejtu!

 

Szanowni Czytelnicy, Drodzy Użytkownicy naszego Serwisu Internetowego!

Od wielu lat udostępniamy Państwu nasze Forum internetowe oraz przestrzeń blogową dla Waszych komentarzy – także tych krytycznych. Jesteśmy wdzięczni za wszystkie, które są merytoryczne. Zależy nam bardzo, aby Państwa wpisy nie utonęły w rosnącej fali internetowego hejtu i niechlujstwa.
 

Warto, aby serwis POLITYKA.PL pozostał miejscem wartościowej wymiany poglądów, gdzie toczą się dyskusje, nawet zażarte, ale pozbawione mowy nienawiści. Zależy nam na tym, abyśmy wzajemnie traktowali się z szacunkiem. Chcemy, aby POLITYKA.PL była miejscem wolnym od radykalizmów i anonimowej, bezsensownej brutalności.
 

Słowem: zapraszamy serdecznie do dyskusji na naszych forach internetowych, do wyrażania opinii, polemik, do ocen, ale w formie przyjętej między kulturalnymi ludźmi. Kto chce się wyżyć – zapraszamy na inne portale. Być może to walka z wiatrakami, ale spróbujemy. Mamy dość językowych i emocjonalnych śmieci zasypujących plac wolności, jakim miał być i może być internet.

Kuchnia polska na Euro - wyniki plebiscytu

(8)
Plebiscyt na danie dla kibiców odwiedzających nasz kraj podczas Mistrzostw Europy 2012 – rozstrzygnięty. Złoty medal zdobył żurek z jajkiem na twardo i białą kiełbasą! Przewaga żurku nad barszczem czerwonym i zrazami zawijanymi z kaszą gryczaną była przygniatająca.
  • 2012-04-03 08:53 | olgacecylia

    I dobrze, że nie bigos!

    Poza zastrzeżeniami, które Pan podał, bigos nie jest potrawą na lato - a przecież wtedy będzie się odbywało Euro. Wydaje mi się, że polska kuchnia za granicą uważana jest za ciężką i tłustą - moim zdaniem powinniśmy przekonać kibiców, że wcale tak nie jest :-) Pozdrawiam!
  • 2012-04-03 12:26 | mickor

    Re:Kuchnia polska na Euro - wyniki plebiscytu

    Nie jestem ekspertem, ale wydaje mi się że nasza kuchnia jest dość ciężka, tłusta również. Owszem, w porównaniu z burgerami, kebabem czy innymi fastfoodami wypada korzystniej, ale nie jest do końca dietetyczna - widzę po sobie. Jeżeli się mylę i przegapiam zdrowsze dania kuchni polskiej, uprzejmie proszę o skorygowanie. Pozdrawiam :)
  • 2012-04-03 16:00 | olgacecylia

    Re:Kuchnia polska na Euro - wyniki plebiscytu

    Jeśli polską kuchnią nazywasz schabowego i pierogi, to faktycznie jest ona tłusta. Ale nie trzeba przecież wszystkiego smażyć...

    Dziczyzna to świetne mięso i bardzo polskie.
    Zupy, jeśli się ich nie zagęszcza mąką i nie zabiela śmietaną 30%, też bywają bardzo lekkie - zwłaszcza chłodniki, idealne na lato.
    Ryby - przecież niekoniecznie panierowane na 1 cm i smażone.
    Duży wybór kasz - bardzo zdrowe, byle bez tłustych sosów.
    Kiszonki - doskonałe na trawienie i dietetyczne. Chociaż akurat obcokrajowcom "zepsute" ogórki raczej nie będą smakować, ale barszcz czy żurek jak najbardziej.

    Poza tym - wiele zależy od ilości, jakie się pochłania...
  • 2012-04-03 16:27 | Jorge

    leniwa redakcjo "Polityki"

    ©Radosław Drożdżewski/Wikipedia

    to zdjęcie nie jest ©

    Kulinarnie mówiąc już u was "tak dobrze żarło i zdechło":

    http://pl.wikipedia.org/wiki/Plik:Zur.jpg#Licencja

    Oj, zaraz Radka zapytam, czy wam pozwolił to zdjęcie umieszczać bez podania licencji.

    Leniuchy, leniuchy.
  • 2012-04-03 18:29 | multikulti

    tłuste, niezdrowe, obrzydliwe...

    Dania zaprezentowane w fotogalerii są tłuste, niezdrowe, ciężkie i niesmaczne. Żur z tłustą kiełbasą, jajcami, zabielany tłusą śmietaną i mąką, do tego kwaśny, jest obrzydliwy. Nikt spośród cywilizowanych narodów nie będzie chciał tknąć takiej "paciary". Inne obrzydlistwa w typie galarety, kapuśniaki, mięsa z ziemniakiami i innymi sosami także zarezerwowane są dla narodów o rodowodzie sowieckim. Ludzie na świecie nie jedzą tak ciężkich i tłustych potraw, bo dbają o swoje zdrowie i chcą jak najdłużej cieszyć się życiem. Nikt, poza rosyjskimi kibicami nie będzie chciał tknąć tych polskich "specjałów"... bleee
  • 2012-04-03 19:10 | klawiatoryx

    Re:Kuchnia polska na Euro - wyniki plebiscytu

    Bo mii, hrabiee francuskiee, jemyy tilko marinowanee dziąsła karaluchów z Mongolii i konfiturę ze skórek kiełbasianych (cytaty z Asteriksa)...
  • 2012-04-04 16:09 | lilka

    Re:Kuchnia polska na Euro - wyniki plebiscytu

    nie bąkaj, zawsze mogły wygrać flaczki albo czarna polewka ;)))
  • 2012-04-05 10:39 | olgacecylia

    Re:Kuchnia polska na Euro - wyniki plebiscytu

    Jajka nie są tłuste ani niezdrowe. Nie trzeba żurku zabielać śmietaną, można mlekiem, nie traci na tym.

    Ale droga Polityko - głupia sprawa z tymi zwycięzcami - mogliście podać, kto dostanie książki, bo tak to nie wiadomo, czy nie dostałam maila, bo nie wygrałam, czy bo jeszcze nie został wysłany, czy bo zaginął w akcji i wkręcił się w wiatrak spamu.