Niezależnie jednak od okoliczności Paszporty POLITYKI pozostają znakiem jakości – przeglądem nowych zjawisk, mód i osobowości kultury. Najlepiej, co podkreślamy z dumą, zaświadczają o tym zresztą życiorysy tegorocznych laureatów. Ale i całej osiemnastki nominowanych.
Gala odbyła się tradycyjnie w warszawskim Teatrze Wielkim – Operze Narodowej. Oto skrót wieczoru.
Jerzy Baczyński: „Przez 23 lata, przyznając Paszporty, nigdy nie mierzyliśmy i nie mamy zamiaru mierzyć poziomu polskości, patriotyzmu, religijności twórców i dzieł, co teraz, może zbyt pochopnie, zapowiada wielu polityków. Nie sprawdzaliśmy im nawet paszportów, dlatego wśród laureatów jest wielu cudzoziemców. Przejrzałem listę naszych ponad 150 laureatów i szczerze mówiąc, uznałem, że weryfikację polityczną – tak bez żadnej wątpliwości – przeszłaby dzisiaj tylko jedna osoba. Dorota Masłowska, autorka »Wojny polsko-ruskiej pod flagą biało-czerwoną«. Ale to na pewno przed lekturą. My nie będziemy politycznie dzielić polskiej kultury”.
Jerzy Baczyński przypomniał, że tegoroczny nominowany miał średnio 31 lat, sama gala zaś to przegląd mód i osobowości polskiej kultury.
„Dziękujemy za udział w dzisiejszej manifestacji” – mówił Jerzy Baczyński. Do zobaczenia za rok! „Choćby w katakumbach” – dodał redaktor naczelny POLITYKI. Bo być może okoliczności znowu zechcą nam przeszkodzić. Nie damy się!
Dodajmy parę faktów. Otóż Party Serwis Catering Melon po raz kolejny uczestniczyło w organizacji jednej z najbardziej wyczekiwanych realizacji kulturalnych roku – Paszportów POLITYKI. Potrawy przygotowało dziesięciu kucharzy, łącząc smaki różnych kuchni; na przystrojonych stołach znalazły się zarówno finger foody rodem z najdalszych zakątków świata, jak i tradycyjne polskie potrawy, wciąż gromadzące szerokie grono wielbicieli. – Nie mogło zabraknąć ani krewetek przygotowywanych według naszej tajnej receptury, ani ręcznie wyrabianych pierogów, które cieszą się ogromnym powodzeniem – zaznacza Tomasz Melon, współwłaściciel Party Serwis Catering Melon. Pięćdziesięcioro kelnerów czuwało nad komfortem gości, 15-osobowy zespół nadzorował oprawę techniczną, osiem osób odpowiadało za logistykę. Floryści stworzyli dekoracje, wykorzystując 280 storczyków.