Kuchnia
Hamantasze
EAST NEWS

Hamantasze

Specyfika kuchni żydowskiej związana jest ściśle z zasadami koszerności oraz okresami świątecznymi. Na każde święto jest odmienny zestaw potraw. Reguły przyrządzania jedzenia są takie same dla Żydów z całego świata. Mimo to niektóre przepisy różnią się od siebie, wskazując na wzajemne wpływy kuchni żydowskiej i sztuki kulinarnej innych narodów, między którymi przez stulecia żyli Żydzi.

W Polsce dominowała kultura Żydów aszkenazyjskich. Jej elementy zadomowiły się w menu Polaków. Dzisiaj w każdej piekarni kupimy chałkę. Chyba wszyscy słyszeli o rybie po żydowsku albo gęsich pipkach, które zjeść można w niejednej restauracji. Wśród polsko-żydowskich dań znajdziemy placki ziemniaczane – u Żydów specjalne latkes przyrządzane w Chanukę czy rosół drobiowy, szczególnie chętnie spożywany w czasie święta Sukkot. Do najpopularniejszych dań należał czulent - rodzaj zapiekanki.

Pełną treść tego i wszystkich innych artykułów z POLITYKI oraz wydań specjalnych otrzymasz wykupując dostęp do Polityki Cyfrowej.

Poleć stronę

Zamknij
Facebook Twitter Google+ Wykop Poleć Skomentuj