Kuchnia z Kresów
Gar narodów
Kartacze
Forum

Kartacze

Zamiast o tyglu narodów na Kresach można mówić o garze narodów, w którym mieszały się potrawy wywodzące się z tradycji polskiej, litewskiej, ukraińskiej, białoruskiej, tatarskiej, rosyjskiej i żydowskiej. Prostota składników i przyrządzania sprawiała, że nie były to dania wyrafinowane.

Mięso pojawiało się sezonowo – woły bito późną jesienią i zimą, bo wtedy mrozy gwarantowały lepsze przechowanie tusz i ułatwiały transport po wiejskich drogach. Wiosną i latem łatwiej było o baraninę. Od czerwca do sierpnia przychodziła pora na kurczęta, później na kaczki, w listopadzie na gęsi. 

Spiżarnia zamożnych, samowystarczalnych polskich dworów dostarczała składników, z których przyrządzano dania według receptur światowych, także francuskich. Nie brakowało jaj, dziczyzny, jarzyn i owoców nie tylko z własnych ogrodów i sadów, ale też egzotycznych ze szklarni.

Pełną treść tego i wszystkich innych artykułów z POLITYKI oraz wydań specjalnych otrzymasz wykupując dostęp do Polityki Cyfrowej.

Poleć stronę

Zamknij
Facebook Twitter Google+ Wykop Poleć Skomentuj