Ekomedycy

Dowiedziałem się ostatnio od lekarza, że nie powinno się jeść grejpfrutów. Powodują one bowiem cukrzycę, wpływają źle na nerki, trzustkę etc. Dalszego wywodu już nie zrozumiałem, gdyż medyczna mowa nie jest zrozumiała dla przeciętnego obywatela. Cytryn też nie należy nadużywać, gdyż dominacja witaminy C może być szkodliwa dla A, B lub D. Przepraszam, jeśli coś pomieszałem, ale z tym abecadłem zawsze były kłopoty. Czy jest w nim Q albo K, albo jeszcze Ć czy Ź... o którą więc witaminę chodzi?

Całe dzieje medycyny opierają się (zupełnie bezprawnie) na tym, czego robić nie należy, a nie na tym, co należy. Miałem okazję być w Szwecji, kiedy profesor o liczniejszych tytułach niż ordery na radzieckich uniformach zadecydował, że jajka kurze szkodliwsze są niż trąd, cholera i gruźlica razem wzięte. W ciągu tygodnia spożycie jaj w Skandynawii spadło o ponad 25 proc. Na szczęście norweski tym razem specjalista „udowodnił”, iż wręcz odwrotnie – kto nie je jajek, kretynieje po siedemdziesiątce i umiera przed czasem.

Pełną treść tego i wszystkich innych artykułów z POLITYKI oraz wydań specjalnych otrzymasz wykupując dostęp do Polityki Cyfrowej.

Poleć stronę

Zamknij
Facebook Twitter Google+ Wykop Poleć Skomentuj