Osoby czytające wydania polityki

Wiarygodność w czasach niepewności

Wypróbuj za 11,90 zł!

Subskrybuj
Film

Sztuka mięsa

Recenzja serialu: „Hannibal 2", reż.Bryan Fuller

„Hannibal 2 „Hannibal 2", reż. Bryan Fuller AXN / materiały prasowe
Serial jest majster­sztykiem wizualnym, wysmakowane kadry łączą piękno z perwersją i obrzydzeniem.

Drugi sezon serialu pokazującego losy bohatera książek Thomasa Harrisa i filmów (z najsłynniejszym „Milczeniem owiec” na czele), zanim został zdemaskowany i osądzony jako seryjny morderca-kanibal. W produkcji stacji AXN Hannibal Lecter, grany przez charyzmatycznego Madsa Mikkelsena, jest szanowanym psychiatrą, miłośnikiem wyszukanych strojów i wyrafinowanej kuchni. Zwłaszcza świetnie wychodzą mu dania mięsne... Jednym z jego pacjentów (i przyjaciół) jest profiler FBI Will Graham (Hugh Dancy) specjalizujący się w analizowaniu seryjnych morderców, co robi, wyobrażając sobie, że znajduje się w ich skórze. Serial jest majster­sztykiem wizualnym, wysmakowane kadry łączą piękno z perwersją i obrzydzeniem. W drugim sezonie będzie tak samo, tylko bardziej. Więcej brutalnie zamordowanych i finezyjnie upozowanych ciał, więcej psychodelicznych wizji transmitowanych wprost z głowy skołowanego Willa, oskarżonego o serię mordów i zamkniętego na więziennym oddziale psychiatrycznym oraz więcej skomplikowanych gier między nim i Hannibalem. Ten ostatni zaś zamiast kuchni francuskiej będzie w tym sezonie preferował japońską.

 

Hannibal 2, serial Bryana Fullera, dostępny od 8 marca za pośrednictwem usługi AXN NOW w Ipla.tv, Kinoplex, TVN Player i VOD.PL, premiera TV 2 kwietnia, godz. 23.00, na kanale AXN

Polityka 10.2014 (2948) z dnia 04.03.2014; Afisz. Premiery; s. 73
Oryginalny tytuł tekstu: "Sztuka mięsa"
Więcej na ten temat
Reklama

Czytaj także

null
Historia

Dlaczego tak późno? Marian Turski w 80. rocznicę wybuchu powstania w getcie warszawskim

Powstanie w warszawskim getcie wybuchło dopiero wtedy, kiedy większość blisko półmilionowego żydowskiego miasta już nie żyła, została zgładzona.

Marian Turski
19.04.2023
Reklama

Ta strona do poprawnego działania wymaga włączenia mechanizmu "ciasteczek" w przeglądarce.

Powrót na stronę główną