Recenzja książki: Umberto Veronesi, "Z rakiem walczy się przy stole"

Rak na talerzu
Tak książka to bestseller, który we Włoszech w ciągu dwóch lat doczekał się aż pięciu wydań.
materiały prasowe

Jej autorem jest najwybitniejszy włoski onkolog i chirurg o światowej sławie – profesor Umberto Veronesi. Dla Włochów jest on takim autorytetem naukowym i medycznym, jakim dla nas był profesor Zbigniew Religa. W swojej książce "Z rakiem walczy się przy stole" prof. Veronesi przekonuje, że skończyła się już epoka „jem, co chcę”. Nieodpowiednia dieta szkodzi nam bowiem tak samo, jak palenie papierosów, życie w stresie czy zatrucie środowiska. Jednak prof. Veronesi nie straszy, przeciwnie, radzi, co i jak jeść, żeby zapobiegać rakowi, a także wspierać dietą leczenie nowotworów.

Wskazuje przede wszystkim na dietę wegetariańską – stwierdzono bowiem naukowo, że przyczyną aż 30 proc. nowotworów jest dieta zbyt bogata w tłuszcze pochodzenia zwierzęcego  – oraz proponuje sprzyjający zdrowiu styl życia. Nie jest to jednak książka tylko dla wegetarian (obecnych czy przyszłych), lecz dla wszystkich, którzy chcą się nauczyć jak dłużej i lepiej żyć.

Dodatkowym atutem książki jest ponad 200 przepisów diety antyrakowej: sałatek, zup, drugich dań, przekąsek, przygotowanych przez współpracującą z Europejskim Instytutem Onkologii Carlę Marchetti, autorkę popularnych we Włoszech książek kucharskich, która urodziła się w rodzinie toskańskich restauratorów.

Umberto Veronesi, Z rakiem walczy się przy stole, Lucci Editore, 2014

Poleć stronę

Zamknij
Facebook Twitter Google+ Wykop Poleć Skomentuj