Recenzja książki: Marek Łebkowski, "Pogotowie kulinarne. Dania na każdą okazję"
Kuchnia mistrza
Śniadanie do łóżka?

Przeczytałem właśnie książkę Marka Łebkowskiego, którego uważam za mistrza w dziedzinie szeroko pojętej tematyki kulinarnej. Był autorem i wydawcą świetnych książek kulinarnych zanim jeszcze inni wpadli na pomysł, by półki księgarń zapełniać dziełami spod znaku łyżki i widelca. Ma niebywałą liczbę (własnych!) fotografii wszelkich dań. Gotuje rewelacyjnie. I potrafi tę wiedzę pięknie sprzedać.

Najnowsza książka Marka Łebkowskiego to „Pogotowie kulinarne". Jak zwykle pięknie zredagowana, doskonale zilustrowana i zawierająca potężną dawkę wiedzy kulinarnej. Tytuł zaś jest w pełni uzasadniony. We wstępie czytamy: „Inspiracją do napisania tej książki były porady, jakich przez lata udzielałem swoim najbliższym, krewnym i przyjaciołom. Ich pytania dotyczyły zwykle sztuki kulinarnej lub zwykłego gotowania i na doradztwie kulinarnym mógłbym poprzestać, gdyby nie to, że problemy kuchni często łączą się z naszym życiem rodzinnym, uczuciowym, zawodowym i sposobem spędzania wolnego czasu. Powiedzenie: przez żołądek do serca jest nie tylko receptą na miłosny podbój, ale opisuje sposób na pogłębienie przyjaźni czy ocieplenie stosunków w pracy. Rozwiązywania problemów życiowych za pomocą gotowania nauczyły mnie pytania moich przyjaciół."

Jako prawdziwy altruista, a przy okazji smakosz i mistrz kuchni, autor postanowił swą wiedzą podzielić się z szerszym gronem niż tylko najbliższa rodzina czy przyjaciele. Teraz dzięki tej książce wszyscy, którzy po nią sięgną będą mogli zrozumieć, co daje w związku miłosnym podawanie śniadania do łóżka; czy jest sens w odchudzaniu się; jak oswoić samca; jak zorganizować babski wieczór; czy niespodziewani goście muszą być katastrofą; czemu służy kolacja we dwoje!

To nie cała wiedza, jaką możemy zyskać po przestudiowaniu książki Marka Łebkowskiego. Przy wielu przepisach poleca on swoje ulubione i odpowiednie do dania wina. Problemom tym poświęca też cały rozdział zatytułowany „Jakie wino do jakiej potrawy".

Nie muszę dodawać, że książka - oprócz naprawdę cennych porad - zawiera także około 200 przepisów.
 

Marek Łebkowski, Pogotowie kulinarne. Dania na każdą okazję, Studio Marka Łebkowskiego, Warszawa 2007, s. 191
 

  
  

Poleć stronę

Zamknij
Facebook Twitter Google+ Wykop Poleć Skomentuj