Recenzja książki: A. Zee, "Połykając chmury, rzecz o chińskim języku i podniebieniu"

Tysiąc chińskich smaków
O chińskim języku, kulturze i kuchni.

Jest to książka o chińskim języku, kulturze i w trzeciej kolejności – kuchni. I choć autor zastrzega się, że zbyt wiele miejsca poświęca właśnie smakowi chińskich dań, to każdy miłośnik tysiąca smaków uzna, że nie jest to za wiele. Ale i tak można poznać odpowiedź na pytanie, jak stare są stuletnie jaja, dlaczego jaskółcze gniazda są najcenniejszą potrawą lub dlaczego kurtyzany nie jadają krabów.

Autor – profesor fizyki teoretycznej i jednocześnie językoznawca zainteresowany zwłaszcza problemami etymologii – napisał dzieło absolutnie precyzyjne i jednocześnie przepełnione poezją.

Wykorzystałeś swoją miesięczną pulę 10 tekstów z POLITYKI dostępnych nieodpłatnie w naszym serwisie.
Pełną treść tego i wszystkich innych artykułów otrzymasz wykupując dostęp do Polityki Cyfrowej.

Poleć stronę

Zamknij
Facebook Twitter Google+ Wykop Poleć Skomentuj

Ta strona do poprawnego działania wymaga włączenia mechanizmu "ciasteczek" w przeglądarce.

Powrót na stronę główną