Recenzja książki: Iwona Kordzińska - Nawrocka, "Japońska kultura kulinarna"

Podziwiaj, medytuj ... wreszcie - jedz!
Przewodnik stołowy

Najpierw cytat, który w tej książce jest zamiast motta: „Powiada się, że japońska kuchnia jest raczej do oglądania niż do jedzenia. Powiem więcej - ona jest do medytowania. Przypomina bezgłośną muzykę, którą współtworzą migocący w ciemności płomień świec oraz naczynia z laki." (Tanizaki Juni'chiro: „Pochwała cienia" tłum. H. Lipszyc)

Ilekroć decydowałem się na kolację w japońskiej restauracji, zawsze przeżywałem te same męki: jeść czy podziwiać?

Wykorzystałeś swoją miesięczną pulę 10 tekstów z POLITYKI dostępnych nieodpłatnie w naszym serwisie.
Pełną treść tego i wszystkich innych artykułów otrzymasz wykupując dostęp do Polityki Cyfrowej.

Poleć stronę

Zamknij
Facebook Twitter Google+ Wykop Poleć Skomentuj

Ta strona do poprawnego działania wymaga włączenia mechanizmu "ciasteczek" w przeglądarce.

Powrót na stronę główną