Recenzja książki: Silvia Malaguzzi, Wokół stołu

Do czytania ze smakiem
Na Święta: tematyka pokarmowa

Od dawna dla antropologów nie jest tajemnicą, że jedzenie to zjawisko tyleż biologiczne, co kulturowe. Oczywiście, spożywanie pokarmu podtrzymuje człowieka przy życiu i jest źródłem fizjologicznej satysfakcji. Przyjemność taka nie ogranicza się zresztą tylko do zmysłu smaku. Bo delektowanie się posiłkiem angażuje także wzrok (kolory potraw i produktów, kształty owoców, warzyw oraz zastawy stołowej), zapach (świeżych produktów i dań przetworzonych za pomocą ciepła), dotyk (chociaż obecnie rzadziej je się rękami, to inaczej przecież czujemy fakturę chleba, a inaczej poszczególnych owoców i warzyw czy ciastek), a wreszcie - chociaż znacznie słabiej i pośrednio - radość z jedzenia wzmacniana jest przez słuch (szmer rozmów, wygłaszane toasty, niekiedy akompaniament muzyczny).

Wykorzystałeś swoją miesięczną pulę 10 tekstów z POLITYKI dostępnych nieodpłatnie w naszym serwisie.
Pełną treść tego i wszystkich innych artykułów otrzymasz wykupując dostęp do Polityki Cyfrowej.

Poleć stronę

Zamknij
Facebook Twitter Google+ Wykop Poleć Skomentuj

Ta strona do poprawnego działania wymaga włączenia mechanizmu "ciasteczek" w przeglądarce.

Powrót na stronę główną