Ludzie i style

Święta bez mięsa – 9 przepisów

Nie pozwólmy wegetarianom smętnie siedzieć przy stole. Przygotujmy i dla nich kilka potraw.
Piotr AdamczewskiPolityka Piotr Adamczewski

Świąteczne stoły, zgodnie z polską tradycją, uginają się na ogół od pieczystego, pasztetów, szynek, gęsi lub indyków.

Wśród zup znaleźć można esencjonalne buliony lub przejrzyste rosoły. Są też kulebiaki faszerowane mięsem oraz mięsne pierogi.

A przecież coraz większą grupę stanowią wśród nas wegetarianie. Siedzą oni przy stole, smętnie patrząc, jak rodzice i rodzeństwo objadają się daniami, które im w żaden sposób nie przejdą przez gardło.

Aby nie spalić się ze wstydu, że w te święta rodzinne i pełne radości oraz miłości zapominamy o najbliższych, ale różniących się od nas mięsożerców kulinarnym obyczajem – przygotujmy i dla nich kilka potraw.

I my sami zjemy je z wielkim apetytem, bo są po prostu pyszne. W dodatku odpoczniemy od mięsa, które w nadmiarze też nas zaczyna nieco męczyć.

Teraz, podając kilka moich ulubionych przepisów bezmięsnych, mogę z czystym sumieniem życzyć wszystkim amatorom różnorakich diet wesołych i smacznych świąt!

  • Tarta brokułowa

Na ciasto: 1,5 szklanki mąki, ½ kostki masła, żółtko
Na farsz: duży brokuł, kawałek czerwonej papryki
Na sos: ½ szklanki śmietanki (najlepiej 18-proc.), 2 łyżki masła, cebula, 2 łyżki mąki, 1,5 szklanki startego sera żółtego
Do posmarowania formy: łyżka masła

1. Zagnieść ciasto: mąkę, masło i żółtko oraz odrobinę wody (nawet do ½ szklanki). Zawinąć w folię i włożyć do lodówki.
2. Przygotować sos: na roztopionym maśle zeszklić drobno posiekaną cebulę, dodać mąkę, wlać śmietanę i po wymieszaniu sosu dodać jeszcze starty ser. Mieszając, doprowadzić do powstania jednolitego sosu.
3. Brokuła podzielić na małe różyczki, wrzucić na 2 minuty na wrzątek, odcedzić. Paprykę pokroić w cienkie paski.
4. Posmarować formę masłem, wylepić ją ciastem, formując także wysokie boki. W temperaturze 200 st. C podpiekać około 10 minut.
5. Na podpieczonym cieście ułożyć brokuły i paprykę, zalać sosem. Zapiekać 15 minut.

  • Kulebiaczki babci

500 g mąki, 250 ml mleka, 60 g drożdży, 5 żółtek, 150 g cukru, 100 g masła
Na farsz: 1 mała lub pół większej główki kapusty, 1 duża cebula, sól, pieprz, pół szklanki oleju, 5–10 dag suszonych podgrzybków

1. Ciasto: do 150 g mąki wlewać powoli wrzące mleko i mieszać aby nie powstały grudki. Przykryć, a gdy masa przestygnie, połączyć z drożdżami roztartymi z 1 łyżką cukru i odstawić do wyrośnięcia. Gdy rozczyn podwoi swoją objętość, dodać utarte z cukrem żółtka i resztę mąki. Wyrabiać tak długo, aż ukażą się pęcherzyki i zacznie odstawać od ręki. Wtedy dolać roztopione masło. Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.
2. Rozwałkować na gruby na 1 cm placek i wycinać z niego krążki jak na pierogi. Układać na każdym łyżeczkę farszu i zlepiać, kształtując podłużną bułeczkę.
3. Farsz: umytą kapustę pokroić na ćwiartki, włożyć do garnka z osolonym wrzątkiem. Gotować kwadrans, próbując widelcem, czy kapusta jest dosyć miękka. Wyjęte z wody ćwiartki kapusty ostudzić, wycisnąć w rękach. Zemleć kapustę i odcisnąć w czystej ściereczce lub odparować na patelni.
4. Na patelni zrumienić drobno posiekaną cebulę. Grzyby namoczyć, osączyć, posiekać bardzo drobno. Włożyć do cebuli grzyby i dobrze wyciśniętą kapustę, smażyć ok. 10 min, mieszając. Dodać sól i pieprz do smaku.
5. Kulebiaczki przygotowane do pieczenia posmarować z wierzchu białkiem. Piec w temperaturze 170–180 st. C, aż się zrumienią (ok. 20 minut).

KulebiaczkiPiotr Adamczewski/PolitykaKulebiaczki
  • Pieczone warzywa

4 czerwone cebule, 2 żółte papryki, cukinia, 6 mięsistych pomidorów, 2 ząbki czosnku, 4 gałązki świeżego rozmarynu, 4 gałązki bazylii, 4 łyżki oliwy z oliwek, 4 łyżki octu balsamicznego, sól, pieprz

1. Cebule obrać, pokroić na ósemki, czosnek przecisnąć przez praskę.
2. Papryki umyć, osuszyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić na ćwiartki, obraną cukinię pokroić w grubsze, centymetrowe półplasterki.
3. Warzywa włożyć do miski, wymieszać z oberwanymi rozmarynowymi, igiełkami i 2 łyżkami oliwy, posypać solą i pieprzem.
4. Na tacce rozłożyć przygotowane warzywa, piec ok. 20 minut.
5. Pomidory pokroić w ósemki, ułożyć obok warzyw i razem piec jeszcze 5 minut.
6. Upieczone warzywa przełożyć do salaterki, dodać porwane listki bazylii, resztę oliwy, ocet balsamiczny, lekko wymieszać.

  • Pasztet jajeczny

12 jajek, por z długą częścią białą, łyżka masła, po łyżce świeżego, drobno posiekanego tymianku, oregano i rozmarynu (jeżeli musimy użyć ziół suszonych, odmierzamy jedynie po łyżeczce), sól ziołowa, ½ łyżeczki łagodnej przyprawy curry, łyżka francuskiej musztardy, 2 łyżki tartej bułki, do smaku mielony pieprz
Do wysmarowania formy: łyżeczka masła
Do wysypania formy: 2 łyżki tartej bułki

1. Ugotować 10 jaj. Ostudzić, obrać, drobno posiekać.
2. Por oczyścić z uszkodzonych listków, pozostałą białą część przekroić na 4 części wzdłuż, jak najdrobniej pokroić w makaronik. Na rozgrzanym maśle poddusić. Ostudzić.
3. Wymieszać posiekane jajka z surowymi, z podduszonym porem, ziołami, solą ziołową, musztardą i curry, dodać tartą bułkę i mielony pieprz. Gdyby masa była zbyt rzadka, dodać jeszcze odrobinę tartej bułki.
4. W posmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką foremce ułożyć masę pasztetową, wygładzić łyżką wierzch.
5. W piekarniku nagrzanym do 190 st. C zapiekać pasztet około 40 minut.
6. Ochładzać pasztet kilka godzin, podawać pokrojony w grubsze plastry.

Oraz przepisy na dania rybne – dla pescowegetarian

  • Pasztet z łososia z kawiorem

50 dag świeżego łososia, 3 łyżki masła, szklanka śmietany 30-proc., 30 dag wędzonego na zimno łososia w plastrach, ½ puszki czerwonego kawioru, sól, biały mielony pieprz

1. Świeżego łososia ugotować na parze: wystarczy 15 min od momentu wrzenia płynu. Ostudzić, usunąć skórę i ości, rozdrobnić widelcem.
2. Wędzonego łososia pokroić w cienkie paski.
3. Śmietanę dobrze ochłodzić i ubić.
4. Wymieszać oba rodzaje łososia, dodać śmietanę i część kawioru. Lekko wymieszać wszystko razem, doprawić do smaku solą i białym świeżo zmielonym pieprzem.
5. Przełożyć pasztet do szklanej salaterki, posypać po wierzchu resztą kawioru.

  • Łosoś w majonezie

6 kawałków (lub filet wagi ok. 60 dag) świeżego łososia, kostka rosołu warzywnego, pół szklanki majonezu, 2 łyżki jogurtu naturalnego, sól, pieprz

1. Zagotuj wodę z kostką rosołu warzywnego. (Sprawdź słoność – kostka bywa bardzo słona, wówczas już nie używaj soli).
2. Do wrzącego wywaru włóż kawałki ryby lub filet i gotuj na jak najmniejszym ogniu 20–25 minut. (Staraj się, by wywar nie wrzał, tylko od czasu do czasu bulgnął, co można regulować temperaturą kuchenki). Pozostaw rybę w wywarze do zupełnego wystudzenia.
3. Wymieszaj majonez z jogurtem, dopraw solą i pieprzem. Ostudzoną rybę ułóż na półmisku lub poukładaj porcje na talerzykach. Polej majonezem wymieszanym z jogurtem.

  • Karp pieczony zalewany śmietaną

1 karp o wadze 1–1,5 kg, 2 łyżki mąki, 1–2 łyżki masła, sól, pieprz grubo zmielony, 1 szklanka śmietany 18 proc.

1. Sprawić karpia, pozostawiając tuszkę w całości. Posolić, odłożyć na godzinę.
2. Nagrzać piekarnik do temp. 180 st C. Karpia posypać mąką, ułożyć na wierzchu kawałeczki masła i wstawić do piekarnika. Piec około 30–40 minut, polewając powstałym sosem.
3. Prawie gotową rybę polać śmietaną wymieszaną z mąką. Polewając spływającym sosem, doprowadzić sos do wrzenia. Posypać pieprzem.
4. Wyjąć z piekarnika, gdy śmietana zaczyna brązowieć. Podawać z szerokimi kluskami, kapustą zasmażaną lub kapustą z grzybami.

Karp w śmietaniePiotr Adamczewski/PolitykaKarp w śmietanie
  • Śledzie pod pierzynką

Pół kilograma śledzi solonych lub lepiej filetów, ¾ szklanki śmietany lub jogurtu, ½ szklanki majonezu, łyżka soku cytrynowego, 2 łyżki oleju lub oliwy, mielony pieprz, 45 ugotowanych w mundurkach ziemniaków, 3 ugotowane buraki lub paczka gotowych, tartych (grubo), jabłko, cebula, 2 jajka na twardo

1. Śledzie wymoczyć kilka godzin lub tylko umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem kuchennym. Pokroić w skośne kawałeczki.
2. Ziemniaki ugotować, ostudzić, pokroić w kostkę.
3. Jabłko obrać, pokroić w drobną kostkę.
4. Cebulę drobno posiekać.
5. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać i posiekać.
6. Wymieszać majonez ze śmietaną lub jogurtem.
7. W płaskim naczyniu (np. w głębszym półmisku) układać: śledzie, skropić sokiem cytrynowym i oliwą, na nich siekaną cebulę i siekane jabłka, posypać pieprzem, pokapać odrobiną sosu majonezowego, następnie ułożyć warstwę buraków, pokrojonych ziemniaków, posypać lekko pieprzem, polać sosem majonezowym i wierzch posypać siekanym jajkiem.

Śledzie pod kołderkąPolitykaŚledzie pod kołderką
  • Ryba faszerowana

70–80 dag filetów z morskiej ryby (najlepszy jest dorsz bez skóry, ale mogą być też ryby słodkowodne), duża cebula, 2 jaja, garść rodzynek, ¾ szklanki tartej bułki, sól, pieprz
Na wywar: pół opakowania krojonej mrożonej włoszczyzny, łyżeczka vegety lub innej warzywnej przyprawy, mały liść laurowy, 5 ziaren pieprzu i 5 ziaren ziela angielskiego
Potrzebne jest też opakowanie aptecznej gazy wielkości 50 cm x 1 m
Na galaretę: agar-agar (zamiast żelatyny)
Do przybrania galarety: 23 jaja na twardo, kawałek ugotowanej marchwi

1. W rynience do gotowania ryb lub w szerokim garnku umieścić włoszczyznę, wlać 3 litry wody, dodać ziarna pieprzu i ziela angielskiego oraz liść laurowy, sól do smaku i gotować przynajmniej 15 minut.
2. Rybę umyć, pokroić na kawałki i zemleć w maszynce do mięsa wraz z obraną i pokrojoną na kawałki cebulą.
3. Do mielonej ryby dodać jaja, tartą bułkę i wyrobić bardzo dokładnie. Dodać następnie rodzynki, sól i pieprz i jeszcze raz wyrobić masę.
4. Płat gazy ułożyć na dużej desce do mięsa i złożyć na pół, tak aby powstał płat 50x50 cm. Wyłożyć na gazę masę rybną, uformować wałek takiej długości, aby zmieścił się on w garnku lub rynience. Owinąć wałek masy rybnej tak, by podczas gotowania masa nie „wybiegła” z  gazy.
5. Wałek z rybą włożyć ostrożnie do wrzącego wywaru i gotować około 3040 minut na minimalnym ogniu, sprawdzić w trakcie gotowania smak wywaru i ewentualnie dosłodzić.
6. Po ugotowaniu pozostawić rybę wywarze, wyjąć dopiero wtedy, kiedy zupełnie wystygnie. Zdjąć ostrożnie gazę, a rybę pokroić ostrym nożem na jednakowej grubości (11,5 cm) plastry. Wywar przecedzić przez durszlak. Pozostawić jedynie 2 litry wywaru.
7. Wywar zagotować, dodać agar-agar i mieszając, rozpuścić ją. Odstawić do ostudzenia.
8. Plastry ryby ułożyć na głębszym półmisku, przybrać połówkami plasterków jaj na twardo i ewentualnie pokrojoną na małe kawałeczki ugotowaną marchewką. Wstawić do lodówki.
9. Tężejącą galaretą zalać ochłodzoną rybę i wstawić do lodówki do zastygnięcia.

Post Scriptum od Autora:

Podobno wegetarianizm łagodzi obyczaje!? Nie widać tego w niektórych komentarzach pod moim wpisem, w którym piszę o daniach BEZMIĘSNYCH. Nawet dzień wigilijny nie osłabia temperamentów i pozwala na inwektywy. Radzę zajrzeć moim oponentom do Internetu i hasła dieta wegetariańska. Jest tam mowa o diecie pozwalającej na ryby. Nie obrażam się jednak i życzę także „łagodnym” wegetarianom Smacznych i Wesołych Świąt.

Świąteczny stół – również dla wegetarianEugene Wei/Flickr CC by 2.0Świąteczny stół – również dla wegetarian
Reklama

Czytaj także

null
O Polityce

Dzieje polskiej wsi. Zamów już dziś najnowszy Pomocnik Historyczny „Polityki”

Już 24 kwietnia trafi do sprzedaży najnowszy Pomocnik Historyczny „Dzieje polskiej wsi”.

Redakcja
16.04.2024
Reklama

Ta strona do poprawnego działania wymaga włączenia mechanizmu "ciasteczek" w przeglądarce.

Powrót na stronę główną