Po czym poznać dobrą restaurację
Co mówią gwiazdki
Jeszcze do niedawna polska gastronomia – przynajmniej według światowych ekspertów – tkwiła w kulinarnym zaścianku. Dziś rodzime restauracje trafiają do prestiżowych rankingów Michelin i Gault&Millau. Jak je czytać?
Acquario to jedna z dwóch restauracji w hotelu Monopol we Wrocławiu. Obie znalazły uznanie ekspertów przewodnika Gault&Millau.
Holding Liwa

Acquario to jedna z dwóch restauracji w hotelu Monopol we Wrocławiu. Obie znalazły uznanie ekspertów przewodnika Gault&Millau.

U progu rodzimej transformacji szczytem luksusu był obiad w restauracji hotelu Bristol u Kurta Schellera, a za swojski odpowiednik zachodnich trendów robiła zapiekanka z bułki wrocławskiej, sera i pieczarek, polana keczupem. Kilometry szkolnych wycieczek ustawiały się do pierwszego polskiego McDonalda na rogu ulic Marszałkowskiej i Świętokrzyskiej, a spragnieni kuchni azjatyckiej rodacy odwiedzali budki z „chińszczyzną” na Stadionie Dziesięciolecia. Mrożone krewetki dostępne w osiedlowym dyskoncie, restauracje z wegańską kiełbasą czy teorie o śmiercionośnych właściwościach glutenu w białym pieczywie brzmiałyby zapewne wówczas jak fantazmaty. Podobnie jak przyznanie którejś z polskich restauracji gwiazdki Michelin – najstarszego i wciąż najbardziej prestiżowego kulinarnego wyróżnienia na świecie.

Dziś obok jadłodajni kierowanych przez indolentnych dorobkiewiczów, których postrachem jest Magda Gessler i jej program „Kuchenne rewolucje”, powstają restauracje z autorskimi menu kucharzy mających za sobą lata terminowania w nagradzanych europejskich lokalach. – Otwarcie w Polsce restauracji to piekielnie kosztowny biznes, ale chętnych nie brakuje. A szefów kuchni mamy coraz lepszych. Wielu z nich wróciło z pracy w Londynie czy Paryżu i teraz w kraju budują swoją pozycję – mówi Grzegorz Łapanowski, juror „Top Chefa”, autor książek kulinarnych i wykładowca na studiach podyplomowych Food Studies Uniwersytetu SWPS.

Wykorzystałeś swoją miesięczną pulę 10 tekstów z POLITYKI dostępnych nieodpłatnie w naszym serwisie.
Pełną treść tego i wszystkich innych artykułów otrzymasz wykupując dostęp do Polityki Cyfrowej.

Poleć stronę

Zamknij
Facebook Twitter Google+ Wykop Poleć Skomentuj

Ta strona do poprawnego działania wymaga włączenia mechanizmu "ciasteczek" w przeglądarce.

Powrót na stronę główną