szukaj
Domowy chleb lepszy od tego ze sklepu
Nasz powszedni
Wznawiamy naszą rubrykę kulinarną.
Chleb profesorski
Susanna Blavarg/EAST NEWS

Chleb profesorski

Przez wiele lat, i niemal do ostatnich chwil swego życia, do tej rubryki pisał teksty nasz redakcyjny kolega i wielki znawca tematu Piotr Adamczewski. Teraz zgodziła się ją poprowadzić jego żona Barbara Adamczewska, dzieląca z nim jego pasję, autorka kilkunastu książek o sztuce kulinarnej, wykładowczyni w warszawskiej Wyższej Szkole Kulinarnej. Wznowiony będzie też blog, który na naszej stronie prowadził dawniej Piotr, a teraz poprowadzą go Barbara z córką Agatą. Miłej lektury i smacznego!

***

Włosi jedzą obecnie mniej chleba – ta medialna wiadomość mogła się wydać wszystkim, którzy bywają we Włoszech, dziwna. Czy nastąpił kulturowy przewrót? W pewnym sensie: pieką na tyle często domowe pieczywo, że pozostawia to ślad również w statystyce. Ten sam trend daje się zauważyć w Polsce, pieczenie i u nas stało się modne. Na półkach sklepowych można znaleźć najbardziej wymyślne rodzaje mąki, są sklepy sprzedające zakwas – to najlepszy dowód, że moda panuje na serio.

Pełną treść tego i wszystkich innych artykułów z POLITYKI oraz wydań specjalnych otrzymasz wykupując dostęp do Polityki Cyfrowej.

Poleć stronę

Zamknij
Facebook Twitter Google+ Wykop Poleć Skomentuj