Kuchnia włosko-francuska
Bon appétit
Skąd się wzięła francuska kuchnia? Francuzom zdarzyło się to samo co nam: w XVI w. włoska księżniczka dokonała rewolucji na ich stołach.
Królik w musztardzie
Thomas Neckermann/EAST NEWS

Królik w musztardzie

Nowości wprowadzane przez Bonę w Polsce przyjęły się nie bez trudności. Katarzynie Medycejskiej udało się szybko i całkowicie. Połączenie kuchni francuskiej i wpływów włoskich dało wspaniałe rezultaty, i choć sama Katarzyna nie ma dobrej opinii, ten fragment jej działalności wspominany jest z aprobatą. To był początek, po którym kuchnia francuska zyskała wielką renomę na świecie. Sauce bearnaise, boeuf bourguignon, coq au vin czy soufflé au chocolat – same nazwy budzą apetyt i oczekiwanie czegoś nadzwyczajnego.

Jedzenie stanowi ważną część francuskiej kultury i nie jest ujmą dla poważnego profesora czy polityka rozmowa o walorach krwistego befsztyka albo wyrafinowanego deseru. Balzac, pisarz wielki i płodny, łakomczuch obdarzony niezwykłym apetytem, w każdej ze swoich (ponad 90) powieści pisał ze znawstwem o jedzeniu i w życiu jego powieściowych bohaterów odgrywa ono ważną rolę. Proust magdalence i herbacie lipowej poświęcił najsłynniejsze chyba strony swego dzieła.

Pełną treść tego i wszystkich innych artykułów z POLITYKI oraz wydań specjalnych otrzymasz wykupując dostęp do Polityki Cyfrowej.

Poleć stronę

Zamknij
Facebook Twitter Google+ Wykop Poleć Skomentuj