Które przedmioty codziennego użytku są rakotwórcze?
Czy jest możliwe, by powszechnie używana żywność, środki czystości, kosmetyki i przedmioty w naszych domach stanowiły tak duże zagrożenie dla zdrowia?
Mark Rose/Getty Images

Znany koncern Johnson&Johnson przegrał kolejny proces dotyczący rakotwórczego talku w kosmetyku, który sprzedawał bez żadnych ostrzeżeń. Producent broni się, że talk – który miał w opinii stosujących go kobiet doprowadzać do zachorowania na śmiertelnego raka jajników – spełniał wszystkie normy i dopuszczono go do użytku zgodnie z prawem.

Naukowcy nie pomagają rozstrzygnąć sporu (sądy przyznały pierwszym pacjentkom odszkodowania w wysokości 55 i 72 mln dolarów), ponieważ sami mają sprzeczne poglądy co do szkodliwości talku. A zgodnie z prawem – obowiązującym także w Polsce – kosmetyki to nie leki, więc nie podlegają tak restrykcyjnym warunkom badań i rejestracji.

W myśl międzynarodowego prawa odpowiedzialność za jakość tego typu wyrobów spada na producentów. Niepotrzebne są atesty takich instytucji jak FDA w Stanach Zjednoczonych czy PZH w Polsce, które wydawane były do 2002 r. Aby legalnie móc wprowadzić kosmetyk na rynek, wystarczy dziś zgłosić jego nazwę do Krajowego Systemu Informowania o Kosmetykach, podać miejsce jego wytwarzania oraz adres, gdzie udostępniana jest dokumentacja na temat bezpieczeństwa działania.

Ale zamknijmy szafkę z kremami, balsamami i dezodorantami (obecne w tych ostatnich sole glinu i parabeny miały być również rakotwórcze, lecz nie udało się ostatecznie tego udowodnić) i otwórzmy tę, w której przechowujemy płyny do mycia naczyń, proszki do prania i detergenty.

Szkodliwe produkty w twoim domu

Zatruciom detergentami ulegają przede wszystkim dzieci w wieku od kilku miesięcy do 4 lat, które gubi ciekawość otaczającego świata. I choć większość z nich nie stanowi większego zagrożenia poza bólami brzucha, biegunką lub wymiotami – są również takie, które po przypadkowym spożyciu mogą być bardzo niebezpieczne. W niektórych znajduje się chlor, podchloryn sodu lub wodorotlenek potasu będące przyczyną zatruć, nie mówiąc o uczuleniach. Związki chemiczne są drugą po produktach spożywczych najczęstszą przyczyną alergii.

Czytaj także

Aktualności, komentarze

W nowej POLITYCE

Zobacz pełny spis treści »

Poleć stronę

Zamknij
Facebook Twitter Google+ Wykop Poleć Skomentuj