Z niektórymi bakteriami dobrze się zaprzyjaźnić
Brud to zdrowie
Nie moglibyśmy istnieć bez bakterii. Ale powinniśmy się też przed nimi chronić. Jak to robić, żeby nie przesadzić?
Podłoga wokół stołu, przy którym jemy posiłki, nie musi być wcale najbrudniejszym miejscem w mieszkaniu.
AndreyPopov/PantherMedia

Podłoga wokół stołu, przy którym jemy posiłki, nie musi być wcale najbrudniejszym miejscem w mieszkaniu.

Agata została dość późno mamą i jej córka Julka od dnia narodzin stała się oczkiem w głowie rodziny. Wielkie więc było zdumienie jej znajomych, kiedy podczas wspólnego obiadu w restauracji Agata wyjęła z wózka zaczynającą raczkować Julkę i pozwoliła jej się bawić na podłodze, nie zważając, że mała zbiera okruchy i je zjada. – Niech się oswaja z bakteriami – oświadczyła. I naprawdę wiele racji mają rodzice, hartując w ten sposób dzieci i przygotowując je do obcowania z tabunami zarazków.

Ważny jest zdrowy rozsądek, ale taka posadzka w restauracji to przecież nie kompost – mówi dr hab. Piotr Albrecht, kierownik Kliniki Gastroenterologii i Żywienia Dzieci Uniwersytetu Medycznego. Zdaniem pediatry układ immunologiczny dziecka, które rozwija się prawidłowo i jest zdrowe, doskonale poradzi sobie z ryzykiem. Nawet jeśli zje coś z podłogi, jego organizm potraktuje to jak naturalną szczepionkę.

Agata hartowała Julkę w czasie, kiedy przez świat przetaczała się akurat dyskusja nad prawdziwością tzw. reguły pięciu sekund. W jej myśl jedzenie, które nie leżało dłużej na podłodze, wciąż nadaje się do konsumpcji, gdyż bakterie nie zdążą wtargnąć na pokarm. W ostatnich latach dostarczono wiele dowodów wspierających tę regułę, ale ostatnio mikrobiolog żywności prof. Donald W. Schaffner z Uniwersytetu Rutgers w New Jersey wywrócił ją do góry nogami, wszczynając od nowa interesującą debatę.

Wykorzystałeś swoją miesięczną pulę 10 tekstów z POLITYKI dostępnych nieodpłatnie w naszym serwisie.
Pełną treść tego i wszystkich innych artykułów otrzymasz wykupując dostęp do Polityki Cyfrowej.

Poleć stronę

Zamknij
Facebook Twitter Google+ Wykop Poleć Skomentuj

Ta strona do poprawnego działania wymaga włączenia mechanizmu "ciasteczek" w przeglądarce.

Powrót na stronę główną