Osoby czytające wydania polityki

„Polityka”. Największy tygodnik w Polsce.

Wiarygodność w czasach niepewności.

Subskrybuj z rabatem
Nauka

Wygląd naszej twarzy świadczy o tym, jakich składników odżywczych nam brakuje

Isabell Winter / StockSnap.io
Złe odżywianie i nieregularny tryb życia manifestują się dość wyraźnie na skórze.

Nasze ciała wysyłają nam różne sygnały. A wygląd naszej skóry to otwarta księga, z której bardziej zaznajomieni ze sztuką medyczną potrafią wyczytać wszystko.

Zwłaszcza że złe odżywianie i nieregularny tryb życia manifestują się dość wyraźnie na skórze.

Oczywiście lista oznak rozmaitych chorób i dolegliwości podanych niżej nie może i nie powinna zastąpić regularnych badań i konsultacji z lekarzami, choć może okazać się przydatna: może np. stanowić impuls do głębszego zastanowienia się nad sobą.

Blade usta – niedobór żelaza

Niedobór żelaza lub złe przyswajanie tego pierwiastka prowadzi do niedokrwistości, czyli anemii. A ta objawia się m.in. poprzez blade usta, bóle głowy, permanentne uczucie zimna, wypadanie włosów.

Anemia może być spowodowana nie tylko niedoborem żelaza, ale także niedoborami witaminy B12, wynikającymi z braku dostatecznej ilości tej witaminy w codziennym jadłospisie lub niewystarczającej ilości kwasu żołądkowego, który działa na rzecz wchłaniania witaminy B12.

Źródła żelaza to: białko zwierzęce (wołowina, wątroba, nerki, żółtko jaj), ale też (opcja dla wegan i wegetarian) soja, fasola, ciemnozielone warzywa, czyli botwinka, kapusta chińska, brukselka, jarmuż, brokuły, szpinak, produkty zbożowe i suszone owoce.

Zajady w kącikach ust – niedobór cynku, witaminy B, witaminy C

Pojawiają się najczęściej u osób przemęczonych i zestresowanych. W tym przypadku poleca się uzupełnić dietę w witaminy z grupy B, witaminę C (m.in. cytrusy czy owoce leśne), mięso, a wegetarianom w fasolę i groch, warzywa liściaste, takie jak szpinak, kapust, sałata.

Trądzik na policzkach – niedobór omega3, witaminy D

Aby zapobiec niedoborom kwasów omega3, należy włączyć do swojej diety ryby (szczególnie: łosoś, śledź, makrela, sardynki, owoce morza), ale też stosować w swojej kuchni olej rzepakowy, nasiona lnu, olej sojowy, produkty sojowe, orzechy, migdały, pestki dyni.

Reklama