Prawdziwy rozmiar afery solnej
Przesolili
Zanieczyszczona sól, która trafiała do fabryk spożywczych, wzbudziła strach w całym kraju. Czy jest groźna dla zdrowia – nie wiadomo. Na pewno szkodzi gospodarce. Główną ofiarą nieuczciwych pośredników stała się reputacja polskich producentów żywności.
Sól wypadowa jest kilkakrotnie tańsza od spożywczej, bo przy jej produkcji nie trzeba przestrzegać surowych norm.
Axiom/Forum

Sól wypadowa jest kilkakrotnie tańsza od spożywczej, bo przy jej produkcji nie trzeba przestrzegać surowych norm.

Przez wiele lat handlarze zarabiali wielkie pieniądze dzięki „cudownej” przemianie zanieczyszczonej, nienadającej się do jedzenia soli wypadowej w spożywczą. Gdy wreszcie proceder został wykryty, dominuje niedowierzanie. Jak to możliwe, że oszukiwanie wielu producentów żywności, ale też milionów klientów, mogło trwać tak długo? W aferę zamieszany został, Bogu ducha winny, włocławski Anwil, producent nawozów, tworzyw sztucznych i wyrobów chemicznych. Pech Anwilu polega na tym, że to właśnie ten zakład wytwarza tzw. sól wypadową, będącą produktem ubocznym przy powstawaniu różnych chemikaliów. Sól nie jest Anwilowi do niczego potrzebna, więc ją sprzedaje, ale zawsze zastrzega, że nie nadaje się do produkcji żywności. – Sól wypadowa może być stosowana m.in. w energetyce, produkcji barwników, chemii gospodarczej oraz do zimowego utrzymania dróg – mówi Krzysztof Wojdyło, kierownik Biura Marketingu Anwilu.

Jednak co najmniej trzy firmy kupujące sól wypadową postanowiły dalej sprzedawać ją jako spożywczą. Sól kupowana z Anwilu była przepakowywana, dokumenty i atesty fałszowane, a firmy produkujące żywność przekonywane, że pośrednicy sprzedają im surowiec, który bezpiecznie można dodawać do mięsa czy pieczywa. Na razie nie ma dowodów, że zakłady spożywcze używające soli wypadowej wiedziały o oszustwie.

Wykorzystałeś swoją miesięczną pulę 10 tekstów z POLITYKI dostępnych nieodpłatnie w naszym serwisie.
Pełną treść tego i wszystkich innych artykułów otrzymasz wykupując dostęp do Polityki Cyfrowej.

Poleć stronę

Zamknij
Facebook Twitter Google+ Wykop Poleć Skomentuj

Ta strona do poprawnego działania wymaga włączenia mechanizmu "ciasteczek" w przeglądarce.

Powrót na stronę główną