Czy globalizacja zabije naszą pracę?
Robotnicy 2012
Transformacja pozbawiła pracy wielu robotników. Globalizacja coraz bardziej dusi zarobki tych, którzy jeszcze pracę mają.
Poczucie stabilizacji, które do niedawna zapewniała praca w dużej firmie zagranicznej, staje się coraz bardziej ulotne.
Vince Streano/Corbis

Poczucie stabilizacji, które do niedawna zapewniała praca w dużej firmie zagranicznej, staje się coraz bardziej ulotne.

Robotników w Polsce ciągle jest wielu, około dwóch milionów osób. Jest nim co czwarty zatrudniony mężczyzna, a robotnicą co piąta kobieta. To trzecia, pod względem liczebności, kategoria zawodowa w Polsce. Po specjalistach i kadrze kierowniczej. Grupa robotników, a więc osób pracujących fizycznie, jest stabilna, kurczy się o wiele wolniej, niż przewidywano przed laty. Bo choć padły stare zakłady pracy, w naszym kraju ciągle przybywa nowych fabryk, a te potrzebują rąk do pracy. Polscy robotnicy wytwarzają dla całej Europy lodówki, pralki, telewizory i klimatyzatory, a niemieckie czy japońskie marki samochodów nafaszerowane są częściami wyprodukowanymi w naszym kraju.

Związek bez zobowiązań

Klasa robotnicza się feminizuje. Wraz z restrukturyzacją przemysłu zwiększa się wśród robotników udział kobiet. Na progu transformacji trzon wielkoprzemysłowej klasy robotniczej stanowiła 450-tys. armia górników, która dziś stopniała do 130 tys. Zastąpiła ich 400-tys. armia pań z sieci wielkiego handlu. Kobiety stają się też coraz bardziej cenionymi pracowniczkami przy montażu. Są dokładne, precyzyjne, a te obarczone dziećmi – także bardziej zdeterminowane, by utrzymać zajęcie. I pracować za mniejsze wynagrodzenie niż mężczyźni.

Prof. Juliusz Gardawski, szef Katedry Socjologii Ekonomicznej w SGH, pojęcia „klasa robotnicza” używa jednak z coraz większym wahaniem.

Wykorzystałeś swoją miesięczną pulę 10 tekstów z POLITYKI dostępnych nieodpłatnie w naszym serwisie.
Pełną treść tego i wszystkich innych artykułów otrzymasz wykupując dostęp do Polityki Cyfrowej.

Poleć stronę

Zamknij
Facebook Twitter Google+ Wykop Poleć Skomentuj

Ta strona do poprawnego działania wymaga włączenia mechanizmu "ciasteczek" w przeglądarce.

Powrót na stronę główną