Jak magazynować żywność i leki
Wyższa szkoła jazdy
Magazynowanie i transport żywności oraz leków to ciągle niszowa działalność operatorów logistycznych. Kosztuje to więcej i wymaga specjalistycznego sprzętu, a przepisy są mocno wyśrubowane.
Wysokie wymagania nie odstraszają przedsiębiorców od oferowania wyspecjalizowanych usług.
DB

Wysokie wymagania nie odstraszają przedsiębiorców od oferowania wyspecjalizowanych usług.

Segment przewozów fresh, czyli świeżej żywności, to dla firm logistycznych zadanie najtrudniejsze. – Jako pierwsze pojawiają się firmy oferujące przewozy całosamochodowe, następnie ładunki częściowe, drobnicowe i na końcu towarów świeżych – wskazuje kierunek ewolucji branży Paweł Trębicki, dyrektor generalny Raben Transport.

Do przewozu truskawek z Polski do Rosji lub mandarynek z Hiszpanii do Polski, albo nawet dostawy delikatnej sałaty w różne rejony kraju, trzeba nie tylko sprawnego sprzętu. Stworzenie dobrze działającej sieci dystrybucji łatwo psujących się produktów wymaga najwyższych umiejętności organizacyjnych, specjalnych rozwiązań i narzędzi informatycznych oraz odpowiednich magazynów.

Podstawą branży fresh jest doskonała organizacja, użyte narzędzia i perfekcyjny, sprawnie działający transport. Towary dystrybuowane są codziennie, co można zaobserwować w sieciach handlowych i sklepach, do których trafiają.

Pełną treść tego i wszystkich innych artykułów z POLITYKI oraz wydań specjalnych otrzymasz wykupując dostęp do Polityki Cyfrowej.

Poleć stronę

Zamknij
Facebook Twitter Google+ Wykop Poleć Skomentuj