Wcinaj szpinak
Smak na szpinak
Zmora dzieciństwa jest dziś moim ulubionym przysmakiem. Zwłaszcza wiosną.
Szpinak najlepiej zjadać od razu po przyrządzeniu, bez odgrzewania.
EAST NEWS

Szpinak najlepiej zjadać od razu po przyrządzeniu, bez odgrzewania.

Polacy dzielą się na stronnictwo zielonych – amatorów szpinaku pod wieloma postaciami, i na antyzielonych – jego wrogów. Podział jest głęboki, jednak coraz więcej osób przechodzi na stronę zielonych.

Naszym stołem i jadłospisem moda rządzi w stopniu o wiele większym niż strojami. W tej dziedzinie jest to zazwyczaj wypadkowa popytu i podaży, ceny i... snobizmu. W ostatniej kolejności zaś smaku i wartości zdrowotnych. Są też produkty czy dania, które zyskują popularność dzięki szczęśliwemu połączeniu wszystkich tych czynników. Taki właśnie jest szpinak (łac. nazwa spinacia oleracea) – hit ostatnich lat.

Regionem, w którym najwcześniej doceniono smak oraz wartości tego warzywa (tam zaczęto jego uprawę), był teren dzisiejszego Iranu, czyli starożytna Persja. Wraz z osiedlającymi się w Hiszpanii Arabami szpinak trafił w XI w. do Europy i szybko się rozprzestrzenił. Krajami, w których szczególnie ceni się dania ze szpinaku, są Włochy, Francja i Niemcy.

Wykorzystałeś swoją miesięczną pulę 10 tekstów z POLITYKI dostępnych nieodpłatnie w naszym serwisie.
Pełną treść tego i wszystkich innych artykułów otrzymasz wykupując dostęp do Polityki Cyfrowej.

Poleć stronę

Zamknij
Facebook Twitter Google+ Wykop Poleć Skomentuj

Ta strona do poprawnego działania wymaga włączenia mechanizmu "ciasteczek" w przeglądarce.

Powrót na stronę główną