Przepisy kuchni więziennej
Paróweczki w płatkach cebuli
O tym, jak więźniowie z Włocławka z powodu naleśników nawrócili się na islam i jak potem „Gessler” nawrócił ich na placek po węgiersku.
Rafał Nowaczyk, nowy szef kuchni w ZK we Włocławku, został nazwany przez więźniów „Gesslerem”.
Leszek Zych/Polityka

Rafał Nowaczyk, nowy szef kuchni w ZK we Włocławku, został nazwany przez więźniów „Gesslerem”.

W słowniku gwary więziennej Batory to wózek do rozwożenia jedzenia po celach. Cela to kajuta. A ambasada to żołądek. Jak Batory odpłynie spod kajuty, a ambasada jest pełna, to kuchnia ma dyplomatyczny sukces. Kolejny dzień względnego spokoju w rezydencji (więzieniu). A spokój tam to rzecz najważniejsza i trudna do kupienia. Słowa kupować nie ma zresztą w słowniku grypsery.

Dawna dyrekcja Zakładu Karnego we Włocławku stawiała na psychologię zachowawczą. Życie skazanego toczyło się w powtarzalnym rytmie tych samych potraw, sporządzanych z tych samych składników i podawanych w tym samym układzie tygodnia. Poniedziałek kasza. Wtorek pieczeń. W środę rzucali granat (pulpet) z ziemniakami. W czwartek, jak mówili skazani, robili im pulę (puszczanie wiatrów), bo serwowali bigos albo fasolkę po bretońsku. Piątek był największą niewiadomą. Można było trafić na krążek rybny, śledzia lub makaron z serem. W sobotę nieodmiennie łazanki. W niedzielę, jak w każdym zakładzie, karmili na bogato. Ziemniaczki, marcheweczka i udko albo duży bombowiec (kotlet mielony). Tak zbombardowany zakład miał w ciszy spędzić najtrudniejszy dzień w całym tygodniu. Najtrudniejszy, bo wolny od pracy. Ale nie od myślenia i kombinowania.

Jego świątobliwość naleśnik

O tym, że przyzwyczajenie nie jest drugą naturą osadzonych, najlepiej można było dowiedzieć się ze skarg pisanych do dyrektora zakładu, sądów, rzecznika praw człowieka, a nawet lokalnego hierarchy kościelnego.

Pełną treść tego i wszystkich innych artykułów z POLITYKI oraz wydań specjalnych otrzymasz wykupując dostęp do Polityki Cyfrowej.

Poleć stronę

Zamknij
Facebook Twitter Google+ Wykop Poleć Skomentuj