szukaj
Ucha, czyli klasyczna zupa rybna
Spod lodu lub z lady
Zupa ugotowana z własnoręcznie złapanych ryb może zyskać dodatkowy smak. Ale zimowe połowy bywają niebezpieczne.
Ucha. Zupa rybna
123 RF

Ucha. Zupa rybna

Już odwilż przeplata się z mrozem. Kiedy piszę te słowa, na Zalewie Zegrzyńskim leży jeszcze warstwa lodu. Pełno na nim miłośników łowienia ryb spod tej pokrywy, która często ugina się i trzeszczy. Bywa, że się załamuje i wędkarze narażają swoje życie. Ale to ich nie powstrzymuje. Namiętność do łowienia spod lodu jest widać wyjątkowo silna. Choć najczęściej po kilku godzinach marznięcia wracają z pustymi siatkami, to i tak upojeni są świeżym powietrzem i wiatrem.

Wiercenie otworów w lodzie jest bardzo niebezpieczne. Zwłaszcza gdy rozpala się ognisko, choćby i małe. Lód błyskawicznie topnieje, dziura się powiększa i o wypadek nietrudno. Jeśli nawet nie dojdzie do tragedii, to nie obędzie się bez kłopotów zdrowotnych, z zapaleniem płuc włącznie. W tym roku zanotowano już kilkadziesiąt przypadków załamania się lodu, a nawet utonięcia. Czując apetyt na zupę rybną z własnych połowów, trzeba niestety o tym wszystkim pamiętać.

Najbardziej klasyczna zupa ze świeżych ryb to rosyjska ucha (podaję przepis obok). Nie mniej słynna jest francuska bouillabaise, której składników – na szczęście dla wędkarzy – nie łowi się spod lodu. Obie przyrządzane są od setek lat i mają niezliczone rzesze zwolenników. Jadałem i jedną, i drugą, i nie potrafię wybrać, która lepsza. Ale życie mi miłe, więc zamiast narażać się i wchodzić na kruchy lód, wolę zapłacić w restauracji i zjeść te pyszności przy bezpiecznym stoliku.

Wykorzystałeś swoją miesięczną pulę 10 tekstów z POLITYKI dostępnych nieodpłatnie w naszym serwisie.
Pełną treść tego i wszystkich innych artykułów otrzymasz wykupując dostęp do Polityki Cyfrowej.

Poleć stronę

Zamknij
Facebook Twitter Google+ Wykop Poleć Skomentuj

Ta strona do poprawnego działania wymaga włączenia mechanizmu "ciasteczek" w przeglądarce.

Powrót na stronę główną