Osoby czytające wydania polityki

„Polityka”. Największy tygodnik w Polsce.

Wiarygodność w czasach niepewności.

Subskrybuj z rabatem
Społeczeństwo

Taqueria Mexicana ****

Adres: Warszawa, Zgoda 5

Najstarszą restauracją meksykańską w Warszawie jest El Popo przy Senatorskiej 27. W styczniu otworzono kolejną przy ulicy Zgoda pomiędzy Złotą a Chmielną, a więc w świetnym punkcie w samym centrum. To Traqueria Mexicana.

Jedna salka z kilkoma stolikami i sporym barem, ładnie urządzona, z drewnianymi stołami i wygodnymi krzesłami, miłą i kompetentną obsługą, dobrą wentylacją, jest miejscem sympatycznym. Są w dekoracji akcenty meksykańskie, ale bez przesady i na szczęście nie mamy poczucia, że znajdujemy się w skansenie.

Kuchnia meksykańska łączy w sobie piekielną ostrość papryki z wytworną łagodnością awokado i podstawową umiejętnością jest połączenie tych dwóch skrajności.

Aby nie dłużyło się oczekiwanie na zamówione dania, kelnerka podaje sporą miseczkę salsa checadel, czyli dość ostrej płynnej masy, w której macza się trójkątne chrupiące tacos z mąki kukurydzianej.

Karta dań nie jest nadmiernie rozbudowana, ale zawiera wszystko, co konieczne, aby wyrobić sobie pojęcie o kuchni meksykańskiej. Z zimnych zakąsek możemy polecić ceviche de salmon (16 zł), czyli cienko pokrojonego surowego łososia o bardzo delikatnym smaku z grejpfrutem, a dla zwolenników dań ostrzejszych guacamole, czyli avocado z cebulką i ostrymi przyprawami (16 zł). Również bardzo delikatna jest sopa azteca (8,50 zł) z przetartymi awokado i pływającymi tacos.

Zupa pozole (9 zł) również oparta na bazie rosołu ma wyrazisty ciemny kolor. Znaleźć w niej można kawałeczki mięsa i drobniutko pokrojoną surową cebulę.

Z licznych sałat wybraliśmy ensaladę de berros (18 zł), ogromną porcję z kawałkami kurczaka, mandarynkami, grapefruitami i oczywiście awokado oraz chrupiącą sałatą. Świetny przerywnik przed daniami głównymi.

Pod nazwą chuleta pikiel (29 zł) krył się kotlet schabowy z grilla (niestety trochę twardy) z ulubioną w kuchni meksykańskiej czarną fasolą i kartoflami zapiekanymi z serem. Papryki nadziewane cielęciną i owocami (chile rellenos 32 zł) umoczone w cieście naleśnikowym okazały się wspaniałe. To było naprawdę przeżycie. Towarzyszyły im również ziemniaki zapiekane z serem i czarną fasolą.

Dla tych, którzy nigdy nie próbowali kuchni meksykańskiej, rada, by zamówili jedną z tortilli, czyli naleśników nadziewanych mięsem i jarzynami. Jest wiele rodzajów, wszystkie smaczne.

Reklama

Czytaj także

null
Ja My Oni

Jak dotować dorosłe dzieci? Pięć przykazań

Pięć przykazań dla rodziców, którzy chcą i mogą wesprzeć dorosłe dzieci (i dla dzieci, które wsparcie przyjmują).

Anna Dąbrowska
03.02.2015
Reklama

Ta strona do poprawnego działania wymaga włączenia mechanizmu "ciasteczek" w przeglądarce.

Powrót na stronę główną