Porto Praga *****
Adres: Warszawa, ul. Stefana Okrzei 23

Modne jest obecnie przerabianie starych zakładów przemysłowych na luksusowe mieszkania lub, jak w tym przypadku, na restauracje. Tam gdzie można, zachowano starą cegłę, reszta w stylu art deco. Stoły z czarnego drewna, wygodne fotele, wytworna zastawa - całość bardzo udana. Na parterze ok. 30 miejsc, na pięterku sala dla vipów, w piwnicy zmieści się i 100 osób, a jeszcze duży ogródek.

Kuchnia mieszana - dania włoskie, francuskie, orientalne, ale i polskie akcenty. Kartę otwierają homary i krewetki, są również ostrygi. Następnie 3 zimne i 3 gorące zakąski, wśród nich foie gras de lux (58 zł) i japońska tempura (28 zł). Sześć różnych sałat (od 29 do 35 zł), cztery zupy (po 19 zł). Sześć propozycji ryb (45-62 zł), tyleż mięs (53-68 zł) i pięć rodzajów makaronów (32-43 zł).

Obsługa sprawna i kompetentna, kucharze wyśmienici. Wszystko, co zamówiliśmy (wspomniane fois gras, zupa hinduska z soczewicy, polędwica z jarzynami z wody), na najwyższym poziomie. Ceny również, bo nie jest to lokal tani, ale za takie rozkosze trzeba zapłacić. Polecamy, bo jest to naprawdę przeżycie kulinarne.

tel. 022 698 50 01, czynna w godz. 12-23 (w weekendy dwie godziny dłużej), akceptują karty kredytowe.

Ważne tematy społeczne

W nowej POLITYCE

Zobacz pełny spis treści »

Poleć stronę

Zamknij
Facebook Twitter Google+ Wykop Poleć Skomentuj