Gomółki z twarogu OO
4 szklanki twarogu • 12 dag masła • 1/4 l śmietany • 2 łyżki soli • łyżeczka kminku
Twaróg odcisnąć, posolić i pokruszyć. Włożyć do miski i przykrywszy ściereczką trzymać w pokojowej temperaturze 3–4 dni, aż sfermentuje. Po tym czasie dodać masło, śmietanę i utrzeć na gładką masę. Można przetrzeć przez sito. Dodać kminek, wymieszać i wyrabiać małe gomółki wielkości jaja. Ułożyć na desce lub w brytfannie i trzymać przez noc w letnim piekarniku. Po wyjęciu osuszyć.
1 gomółka to 145 kcal.
Jajka po wiedeńsku O
2 jajka • masło • sól • pieprz • natka pietruszki lub szczypiorek
Jajka ugotować na miękko (3 min we wrzątku) i wyjąwszy ze skorupki przełożyć do podgrzanego szklanego naczynia. Położyć na wierzchu grudkę masła. Posolić, posypać pieprzem. Można dodać posiekaną natkę pietruszki, szczypiorek lub – jak kto woli – inne zioła.
1 jajko po wiedeńsku to 75 kcal.
Jajka na pasztecie O
5 dag pasztetu • 4 jajka • natka zielonej pietruszki • łodyga selera naciowego • sól
Do wgłębień specjalnej patelni włożyć porcje pasztetu i podsmażyć, aż wytopi się tłuszcz. Posypać posiekaną natką i selerem. W każde wgłębienie wbić jajko i smażyć, aż białko się zetnie. Posolić. Podawać z bagietką.
1 jajko na pasztecie to 110 kcal.
Jaja drwala OO
4 jajka • 4 grzanki z bułki • 5 dag szynki lub boczku • 3 dag masła • sól • pieprz
Żaroodporne naczynie wysmarować masłem.