Królik Piotra OOO
Tuszka królika ok. 1,5 kg • sól • 3 ząbki czosnku • 2 liście laurowe • 2 cebule • bazylia • estragon • 2 łyżki masła • 1 łyżka mąki • 1/4 l śmietany • 1 cytryna • 4–5 plastrów surowego boczku
Podzielić królika na porcje. W kamiennym naczyniu układać warstwami królika, czosnek, cebulę, pokruszone liście laurowe, zioła. Wszystko posolić, skropić cytryną. Trzymać mięso w marynacie 1–2 doby w chłodnym miejscu. Na dnie brytfanny ułożyć plastry boczku, na nich porcje królika. Dodać grudki masła. Włożyć przykrytą brytfannę do piekarnika o temp. 200 st. C. Po kilkunastu minutach zmniejszyć ogień i piec aż do miękkości. Na koniec zdjąć przykrywkę i mięso zrumienić. Śmietanę zmieszać z sosem spod królika, dodać łyżeczkę mąki, rozbełtać, by nie było grudek, i zalać królika. Doprowadzić do jednokrotnego zagotowania śmietany.
Przeciętna porcja dla jednej osoby to 665 kcal.
Pierś pijanej gęsi OOO
1 kg piersi gęsi • 1 łyżka majeranku • łyżeczka szałwii • ćwierć łyżeczki tymianku • 3 ząbki czosnku • 4 soczyste twarde jabłka • kieliszek wódki • cukier • sól • smalec • masło
Piersi gęsie włożyć do lodowatej, mocno osolonej wody i trzymać tam 3 godz. Wyjąć, osączyć, natrzeć majerankiem, szałwią, tymiankiem i czosnkiem roztartym w soli. Owinąć w folię i ułożyć na noc w lodówce. Włożyć do brytfanny wysmarowanej smalcem. Piec w piekarniku w 170 st. C przez trzy kwadranse, polewając sosem spod gęsi. Utrzeć pół łyżeczki cukru z łyżką masła, dodając majeranek.