Archiwum Polityki

Kolacja czyli wieczorny relaks

Królik Piotra     OOO

Tuszka królika ok. 1,5 kg • sól • 3 ząbki czosnku • 2 liście laurowe • 2 cebule • bazylia • estragon • 2 łyżki masła • 1 łyżka mąki • 1/4 l śmietany • 1 cytryna • 4–5 plastrów surowego boczku

Podzielić królika na porcje. W kamiennym naczyniu układać warstwami królika, czosnek, cebulę, pokruszone liście laurowe, zioła. Wszystko posolić, skropić cytryną. Trzymać mięso w marynacie 1–2 doby w chłodnym miejscu. Na dnie brytfanny ułożyć plastry boczku, na nich porcje królika. Dodać grudki masła. Włożyć przykrytą brytfannę do piekarnika o temp. 200 st. C. Po kilkunastu minutach zmniejszyć ogień i piec aż do miękkości. Na koniec zdjąć przykrywkę i mięso zrumienić. Śmietanę zmieszać z sosem spod królika, dodać łyżeczkę mąki, rozbełtać, by nie było grudek, i zalać królika. Doprowadzić do jednokrotnego zagotowania śmietany.

Przeciętna porcja dla jednej osoby to 665 kcal.

 

Pierś pijanej gęsi     OOO

1 kg piersi gęsi • 1 łyżka majeranku • łyżeczka szałwii • ćwierć łyżeczki tymianku • 3 ząbki czosnku • 4 soczyste twarde jabłka • kieliszek wódki • cukier • sól • smalec • masło

Piersi gęsie włożyć do lodowatej, mocno osolonej wody i trzymać tam 3 godz. Wyjąć, osączyć, natrzeć majerankiem, szałwią, tymiankiem i czosnkiem roztartym w soli. Owinąć w folię i ułożyć na noc w lodówce. Włożyć do brytfanny wysmarowanej smalcem. Piec w piekarniku w 170 st. C przez trzy kwadranse, polewając sosem spod gęsi. Utrzeć pół łyżeczki cukru z łyżką masła, dodając majeranek.

Dodatki 10.2006 + Polityka. Stół Polityki. Piotr Adamczewski zachęca: gotuj się! (90014) z dnia 11.03.2006; s. 14
Reklama