Jeśli przyjęcie ma być udane i sprawiać przyjemność zarówno gościom, jak i gospodarzowi, trzeba poświęcić parę chwil na jego zaplanowanie.
1.
Gdy wiemy, kto siądzie do stołu, łatwo możemy dobrać właściwe menu. W dzisiejszych czasach pamiętać trzeba na przykład, czy pośród naszych przyjaciół są sami mięsożercy, czy też znajdują się także wegetarianie. Warto też uwzględnić bardzo indywidualne gusta (ktoś np. nie może jeść potraw z cebulą, ktoś inny surowych warzyw itd.).
2.
Bardzo ważnym elementem przyjęcia jest przygotowanie stołu. Jeżeli zasiadających osób będzie więcej niż 8, lepszy jest stół owalny. Przy takim bowiem łatwiej prowadzić rozmowy, a goście nie dzielą się na wyizolowane podgrupy. Pamiętajmy, iż na każdą osobę należy przewidzieć ok. 65 cm miejsca. Nie będą się wtedy potrącać i przeszkadzać sobie nawzajem w jedzeniu.
Serwetki powinny być zharmonizowane z obrusem. Pamiętać należy także o podstawkach pod gorące półmiski – w innym przypadku można zniszczyć obrus, a nawet uszkodzić stół.
3.
Przy wielu daniach sztućce należy układać kolejno tak, by były brane do każdej potrawy świeże, zaczynając od zewnątrz. Kieliszki do wina stawiamy z prawej strony nakrycia.
4.
Gdy korzystamy z niezbyt wielkiego stołu, należy mieć tzw. pomocniki, na których możemy ustawić dodatkowe nakrycia, koszyczki z pieczywem, dodatkowe półmiski, pozwalające na to, by główny stół był elegancki, nie przeładowany. Przy bardzo wytwornym przyjęciu można na stole ustawić świece lub kwiaty, jednak tak, by nie oddzielały one biesiadników od siebie, trudno bowiem konwersować, gdy rozmówcy widać tylko czubek głowy wystający sponad świecznika lub wazonu.