Archiwum Polityki

Przyjęcie czyli goście mogą być frajdą

Boeuf Strogonow     O

40 dag polędwicy wołowej • 8 dag masła • 6 łyżek oliwy • 2 cebule • 20 dag pieczarek • 3/4 szklanki gęstej śmietany • duża łyżka mąki • 75 dag ziemniaków • łyżeczka ostrego ketchupu • nać pietruszki • sól • świeżo zmielony pieprz

Mięso oczyścić z błon, umyć, osuszyć i pokroić w plastry o grubości 1 cm, a następnie w paski szerokości też 1 cm. Stopić 2 dag masła, dodać 2 łyżki oliwy i podsmażyć drobno posiekaną cebulę. Dodać paski mięsa i mieszając smażyć kwadrans. Stopić kolejne 2 dag masła, dodać 1 łyżkę oliwy i usmażyć obrane i pokrojone pieczarki. Posolić grzyby pod koniec smażenia. Połączyć pieczarki z mięsem, doprawić śmietaną zmieszaną z mąką. Doprawić ketchupem, solą i pieprzem i trzymać na małym ogniu. Obrać ziemniaki, umyć i powycinać z nich kuleczki. Osuszyć. W rondelku rozgrzać pozostałe masło i oliwę, włożyć ziemniaki i dusić pod pokrywką. Posolić. Gdy ziemniaki zmiękną, podawać posypane nacią pietruszki. Osobno podać mięso w sosie.

Przeciętna porcja dla jednej osoby to 580 kcal.

 

Barszcz ze śliwkami     O

70 dag buraków • 10 dag suszonych wydrylowanych śliwek • 4 szklanki przegotowanej wody • 2 szklanki soku z buraków i jabłek • 3 łyżki miodu • szczypta mielonych goździków • skórka otarta z cytryny • sól • pieprz

Umyte buraki upiec w piekarniku. Śliwki namoczyć w 2 szklankach przegotowanej wody. Dodać goździki i otartą skórkę z cytryny. Zagotować. Upieczone buraki obrać i zetrzeć na tarce do jarzyn o dużych oczkach.

Dodatki 10.2006 + Polityka. Stół Polityki. Piotr Adamczewski zachęca: gotuj się! (90014) z dnia 11.03.2006; s. 20
Reklama