Archiwum Polityki

W Prowansji i nie tylko

Duch Brillata-Savarina, autora klasycznej „Fizjologii smaku”, z pewnością uczestniczył, na równi z ponad setką gości, w promocji książki Piotra Adamczewskiego „Smakosz wędrowny” (wyd. Prószyński i S-ka). Dziennikarz „Polityki”, autor – wraz z Andrzejem Garlickim – rubryki Za stołem, przemierzył pięć kontynentów, bywał w wielu krajach, aby w końcu zatrzymać się w restauracji Prowansja w Warszawie, gdzie odbywała się prezentacja dzieła. Spotkanie prowadził scenograf filmowy Andrzej Haliński, fragmenty „Smakosza” na temat życia kulinarnego i towarzyskiego czytał znany aktor Włodzimierz Press, a jego interpretacja przepisu na faszerowany mostek cielęcy wywołała u części słuchaczy nerwowe łaskotanie kubków smakowych. Na szczęście, stoły w Prowansji zastawione były znakomitym jedzeniem (autor, antycypując pobyt w tej restauracji, zamieścił również w książce przepisy na dania prowansalskie). Wśród gości nie było niejadków ani kontestatorów pożywienia, wszystkich łączyła wspólna kulinarna pasja, której dali zdecydowany wyraz. Byli profesorowie, m.in. historycy Andrzej Garlicki, Andrzej Paczkowski i Jan Kofman oraz Anna Członkowska, dyrektor Instytutu Psychiatrii, wraz z mężem Andrzejem, prorekrorem AM, redaktorzy „Polityki” i słuchacze Radia TOK FM. Pisarz i podróżnik Ryszard Kapuściński stał w kolejce do autora „Smakosza” po autograf. Kultura i historia każdego kraju znajdują odbicie w obyczajach kulinarnych. I o tym jest książka Piotra Adamczewskiego.

Krystyna Lubelska

Polityka 40.2004 (2472) z dnia 02.10.2004; Kultura; s. 53
Reklama