Archiwum Polityki

Z rybką na sercu

Dietetycy przekonują, że warto jeść ryby i inne owoce morza, a historia dostarcza dowodów, że ci, którzy tego nie robili, źle na tym wyszli.

Zasoby morza, także te kulinarne, przez wielu z nas nie były należycie cenione między innymi dlatego, że wydawały się praktycznie niewyczerpane. Oceany pokrywają w końcu trzy czwarte powierzchni naszej planety i ludzkość przez stulecia (czy nawet tysiąclecia) traktowała je jako studnię bez dna. Byliśmy, jak się okazuje, ofiarami groźnej iluzji. Ubiegłego lata międzynarodowa grupa 19 najwybitniejszych biologów morza ogłosiła w tygodniku „Science” wyniki analizy historycznych danych, z której wynika, że degradacja środowiska biologicznego przybrzeżnych wód oceanicznych następowała nieprzerwanie od setek lat i zniszczenia mogą już być nieodwracalne.

Polityka 4.2002 (2334) z dnia 26.01.2002; Nauka; s. 64