Archiwum Polityki

Gotowanie na ekranie

Kuchnia TV to pierwszy kanał kulinarny w Polsce prezentujący kucharzy, restauratorów, smakoszy, podróżników wędrujących po kontynentach nie w poszukiwaniu zabytków czy dzieł sztuki, ale tropiących nowe i nieznane smaki. „Kuchnia” produkowana (częściowo) i nadawana przez spółkę Canal+ Cyfrowy ma ambicje zdobycia milionowej widowni i emisji całodobowej. Na początek jednak będzie to tylko kilka godzin dziennie przez cały tydzień. W tym czasie prezentowane będą programy znane w świecie: „Street Cafe”, czyli wędrówki po krajach i kontynentach w poszukiwaniu egzotycznych produktów i dań; „Kuchnia Billa”, program australijskiego guru kulinarnego Billa Grangera zdradzającego swoje tajemnice kucharskie; „Nagi szef”, w którym swoje fantastyczne umiejętności pokaże najsłynniejszy chyba angielski kucharz i przystojniak Jamie Oliver. Będzie można codziennie spotykać się z Martą Stewart (nawiasem mówiąc Polką), której popularności wśród widzów amerykańskich nie ujęła nawet odsiadka za kratami. Wyrok, jaki odsiedziała ta najpopularniejsza w USA gwiazda kuchni za szwindle podatkowe, dodał wręcz pieprzu jej ekranowym popisom. Największe zainteresowanie budzi jednak oryginalny program „Para w kuchni” produkowany przez Canal+. Bohaterami programu jest rodzeństwo, o którym od dawna mówię i piszę, że to najwspanialsza para restauratorów w Polsce. Agnieszka i Marcin Kręgliccy – właściciele kilku renomowanych restauracji w Warszawie. Spotkania z Kręglickimi w niedzielne południe – jestem tego pewien po zobaczeniu pierwszego odcinka – staną się dla smakoszy po prostu nałogiem.

Piotr Adamczewski

Polityka 40.2006 (2574) z dnia 07.10.2006; Kultura; s. 65
Reklama