Archiwum Polityki

Jak pragnę jagnię

Mówi się, że Grecy i Arabowie nie łysieją, ponieważ jedzą dużo jagnięciny. A w ogóle to mięso bardzo zdrowe. Polska jagnięcina ma doskonały smak, polskie góry są wprost stworzone do hodowli owiec, polscy górale chcą podbijać unijne rynki. Ale sami sobie rzucamy kłody pod nogi.

W rankingu Karola Okrasy, szefa kuchni Hotelu Bristol, jagnięcina zajmuje wśród mięs wysoką drugą pozycję. Zaraz za sarniną. Autor telewizyjnego show „Kuchnia z Okrasą” jest zdania, że nic nie zastąpi combra przemacerowanego w oliwie z rozmarynem i podwędzonego przed upieczeniem na suchej patelni z sianem. Gości Hotelu Bristol do walorów smakowych jagnięciny przekonywać nie trzeba, mimo że mięso jest sporo droższe nawet od polędwicy wołowej. – Danie z jagnięcia potrafi kosztować od 90 do 105 zł – ostrzega Karol Okrasa.

Polityka 50.2006 (2584) z dnia 16.12.2006; Gospodarka; s. 44