Archiwum Polityki

Na każdą okazję

Minestrone

3 marchewki • 3 łodygi selera naciowego • 3 nieduże cebule • 2 średnie ziemniaki • 1/2 puszki fasoli szparagowej lub 15 dag świeżej • 3 niewielkie cukinie, ćwiartka niedużej kapusty • 1/3 szklanki oliwy • 3 łyżki masła • 1/2 łyżeczki suszonej bazylii • 1/4 łyżeczki suszonego rozmarynu, liść laurowy • 1 puszka małej białej fasolki konserwowej • sól • pieprz • 4 łyżki startego parmezanu • 1 puszka włoskich pomidorów w soku.

Marchew i łodygi selera pokroić w nieduże kawałki, ziemniaki w plasterki, cebule posiekać, cukinię pokroić w dużą kostkę, kapustę poszatkować. W dużym garnku podgrzać oliwę z masłem, podsmażyć w niej na złoto cebulę, dodać marchew i ziemniaki, potem cukinie, następnie kapustę i posiekany czosnek oraz fasolkę szparagową – z puszki lub świeżą. Gotować 15 minut. Wlać 4 szklanki bulionu, posiekane pomidory i zalewę, posolić, dodać bazylię, rozmaryn i liść laurowy. Gotować pod przykryciem na wolnym ogniu około 1,5 godziny. Konserwową białą fasolkę przepłukać, odcedzić i dodać do zupy. Pogotować jeszcze pół godziny. Zupa powinna zgęstnieć. Każdą porcję posypać odrobiną startego parmezanu.

 

Brokuły w jogurcie

1 kg brokułów • pęczek natki pietruszki • 1/4 l jogurtu naturalnego • sól • pieprz • cukier.

Umyć brokuły, a ich łodygi ponacinać. Włożyć kwiatami ku górze do garnka z lekko osłodzonym wrzątkiem (1 łyżeczka cukru na 2 litry wody). Gotować 5 minut, posolić i dalej gotować kolejne 5 minut. Odcedzić i pokroić na małe kawałki. Jogurt posolić, popieprzyć, lekko podgrzać i wylać na ciepłe brokuły. Z wierzchu posypać posiekaną natką.

 

Rzodkiewka duszona

4 pęczki rzodkiewek • 3 łyżki masła (może być margaryna) • 1 szklanka rosołu z kostki • 1 łyżka mąki • 1 łyżka cukru • po 1 łyżce natki pietruszki i koperku • sól.

Dodatki 9.2005 + Polityka. Stół Polityki. Piotr Adamczewski proponuje 50 dań na wiosnę (90086) z dnia 05.03.2005; s. 12
Reklama